POPULÆR STAB: (f.v.) Rolf Kristian Larsen, Ida Elise Broch og Arthur Berning spiller hovedrollene i «Mannen som elsket Yngve». Foto: Knut Erik Knudsen

«Mannen som elsket Yngve» skal kjempe om nordisk pris

(VG Nett) De fem nominerte filmene til Nordisk Råds Filmpris er kunngjort. «Mannen som elsket Yngve» skal forsvare Norges ære.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL
Nordisk råds filmprisStartside — Nordisk samarbejde

Nordisk Film & TV Fond kunngjør at filmen som håvet inn fire trofeer under Amanda-utdelingen i Haugesund nylig, er Norges håp i den nordiske konkurransen.

Fra Norge har den nasjonale juryen bestått av filmkritikerne Le LD Nguyen og Øyvor Dalan Vik. De har plukket ut «Mannen som elsket Yngve», som er regissert av Stian Kristiansen, som Norges kandidat i konkurransen. Manusforfatter av filmen er Tore Renberg. På rollelisten står blant annet kjæresteparet Ida Elise Broch og Rolf Kristian Larsen.

SE BILDER FRA FILMEN

I den norske juryens begrunnelse heter det blant annet at filmen er «lekende uanstrengt, komisk og dypt alvorlig, og utspiller flere ganger hele følelsesregisteret i løpet av en og samme scene».

Rivaler

Den norske filmen, som fikk en femmer på terningen av VGs anmelder tidligere i år, skal kjempe mot danske «De unge år», finske « De mørke sommerfuglers hjem», islandske «Brudgommen» og svenske «Du levende».

Filmprisen deles ut til manusforfattere, regissører og produsenter. Kriteriet for å være med i kampen, er at man har skapt en film som er forankret i den nordiske kulturkretsen og som har artistisk originalitet.

Prisen deles i år ut for femte gang. Nytt av året er at publikum for første gang får muligheten til å se de nominerte nordiske filmene samlet på spesielle filmvisninger i alle de nordiske hovedstedene.

Vinneren kunngjøres 15. oktober.

Pengepremien deles

Prispengene er på 350.000 danske kroner, som deles mellom manusforfatter, regissør og produsent. Hvert nordiske land kan instille to kandidater hver.

I fjor var det danske «Kunsten å gråte i kor» som vant prisen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder