Skivebom med tungt skyts

«Det absolutte mareritt»

Regi: Phil Alden Robinson over en roman av Tom Clancy. Med: Morgan Freeman, Ben Affleck. Am. drama. 15 år.

Gåsehud. Fra hårfestet til den ytterste tå.

Den berømte Tom Clancy har skrevet romanen, Morgan Freeman er fjellstø i sin birolle, poenget er like lettfattelig som det er urskremmende. «Det absolutte mareritt» er en film med blytung kjerne: Slik kan det faktisk gå, en gang da alt går galt.

Likevel - det svikter. Clancy er omskrevet, altfor mange hensyn er tatt, ut til venstre forsvant Clancys solide troverdighet.

Ben Affleck har overtatt Harrison Fords tidligere Clancy-rolle som Jack Ryan - nå som en håpløs kombinasjon av ung og ukjent, men samtidig - utrolig nok - USAs mest kunnskapsrike CIA-rådgiver - med lynrask, personlig tilgang til så vel den amerikanske som den russiske president.

Filmen dyrker Afflecks forelskelse og sengeproblemer i samme grad som stormaktskonflikten, hans nyutdannede ungdom i samme grad som hans enorme tyngde og viten - og hans heltemot som detektiv i samme åndedrag som hans personlige betydning for to presidenter, to stormakter - og hele den vide verden.

Konkret: Mens han selv - og bare han - vil fakke banditten som plasserte bomben i Baltimores havneruiner, må han - og bare han - få den russiske president (nå i ytterste sikkerhetsmodus) på telefonen med den ene, forløsende beskjed.

Selv en langt bedre skuespiller enn Affleck ville hatt problemer med å få til dette. Affleck gjør det definitivt ikke.

At de arabiske, muslimske terrorister er byttet ut med et livsfarlig nettverk av nazister akkurat på dette tidspunkt i verdenshistorien, kan man alltids spandere litt velvilje på.

Men all denne hensyntagen gir i sum uforenlig resultat.

Advarselens kjerne, derimot, er like påtrengende i dag som i den langt mer sylskarpe «Dr. Strangelove»s tider. Dessverre.

ELLEN MARGRETHE SAND

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder