SCI-FI SUPERHELTFILM: Mads Mikkelsen spiller mot Benedict Cumberbatch i «Doctor Strange» Foto: Marvel

Mads Mikkelsen - Dansken som gjør som han vil

LONDON (VG) Mads Mikkelsen har vært med i James Bond, er aktuell i Marvels nye superheltfilm og blir snart å se i «Star Wars»-serien. Men han tar like gjerne oppdrag i obskure kortfilmer. Resepten for suksess: Ingen strategi i det hele tatt.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Alt som kommer min vei som jeg liker, det gjør jeg. Det er ingen strategi, sier Mads Mikkelsen.

VG møter ham i forbindelse med premieren på Marvels nye superhelt-film av det spirituelle slaget, «Doctor Strange». Han spiller Kaecilius, en slags skurk i filmen. Det finnes ikke andre skuespillere i verden som kan skilte med både James Bond, superhelt-film og «Star Wars» (Mikkelsen blir å se i «Rogue One» som kommer før jul) på CV-en.

VGs anmelder var svært fornøyd med Mikkelsen og «Doctor Strange»

Man skulle kanskje tro at det er bruk av spisse albuer og hissige agenter som sikrer Mikkelsen kremprosjektene. Slik er det ikke, ifølge ham selv. Mikkelsen dukker like gjerne opp i ikke spesielt kommersielle kortfilmer.

– Helt fra begynnelsen av min karriere har jeg gjort det klart at jeg ikke skal være ambisiøs på vegne av min egen karriere. Jeg skal være ambisiøs på vegne av hvert prosjekt jeg er med på. Det nytter ikke å prøve å kontrollere din egen karriere, det går ikke. Du blir bare skuffet hvis du bruker hvert prosjekt som et springbrett til noe større. Du må snu på det, det er spranget i seg selv som skal være det viktigste. Til slutt blir det kanskje en karriere.

Mikkelsen er med i Star Wars - og der er Darth Vader tilbake

Rollene har får i Hollywood er nesten utelukkende som «bad guy». Det er ingen problem for den København-bosatte skuespilleren.

– Hvis alternativet er å ikke gjøre noe i Hollywood i det hele tatt, så takker jeg ja til det. Ingen problem. Jeg sulter ikke. Det har mye å gjøre med at jeg også lever i en annen verden som heter Europa. Jeg føler jeg har blitt sett på annerledes her.

Den hardtslående dansken var tidligere profesjonell danser, med utdanning fra blant annet ballettakademiet i Göteborg. Han har alltid vært en atletisk type, og da ordene «kung fu» ble nevnt til rollen hans i «Doctor Strange» var han solgt med en gang.

– Fra jeg var syv til jeg var 44 trodde jeg at jeg var Bruce Lee. Jeg har hatt voldsom lyst til å gjøre kung fu hele min karriere, og brukte hele barndommen på å hive meg rundt og gjøre triks.

Mikkelsen bor altså i hjembyen København, med koreografkona Hanne Jacobsen, som han har vært kjæreste med siden 1987. Sammen har de to voksne barn. Det har aldri vært aktuelt å flytte til USA, selv om filmene han er med i produseres der.

– Jeg bor i København, ikke bare fordi jeg liker det, men også av praktiske grunner. Alle amerikanske filmene jeg har gjort er spilt inn i Europa faktisk. Så det hadde vært litt spesielt om jeg skulle flytte familien til USA og fortelle dem dagen etter: Pappa skal til Romania for å filme.

Og dersom skuespillerkarrieren skulle gå dårligere har Mikkelsen muligens talenter å falle tilbake på. Ganske klassisk dansk, vil mange kanskje si.

– Jeg skulle gjerne vært snekker. Jeg liker å lage ting av treverk. Jeg er ganske god på det, men jeg skulle gjerne lært mer. Jeg har bygget en del, noe har jeg revet, og noe har jeg tatt vare på.

I desember blir Mikkelsen å se i «Star Wars»-spin-off-filmen «Rogue One». Han humrer av det voldsomme hemmelighetskremmeriet, og må klype seg i armen innimellom.

– Jeg ble «Star Wars»-fan sent, men noen ganger slår det en på settet når man går forbi en 40 meter lang kabel full av «Stormtrooper»-hjelmer. «Ojsann, dette er «Star Wars», disse må jeg ta på. Så jeg «geeker» litt, men man kan ikke gå rundt med åpen munn mens man holder på.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder