OSCAR-SJANSE: Eili Harboe og Kaya Wilkins i Joachim Triers «Thelma». Foto: Motlys AS / SF Studios

«Thelma» blir Norges Oscar-bidrag

Tirsdag er det klart at Joachim Triers nye film, «Thelma»
blir årets norske Oscar-kandidat.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Etter drøfting i Den norske Oscar-komiteen, er det klart at den kommende overnaturlige skrekkfilmen «Thelma» blir filmen Norge sender inn til vurdering av Oscarkomiteen som avgjør Beste utenlandske film.

Les mer: Trier om skrekkfilm-debutant: – Hun kom inn i enekstrem frykttilstand

I år var kandidatene valgt ut fra de 28 langfilmene som er laget «Hoggeren», «Fluefangeren» og «Thelma». «Fluefangeren» vant pris for Beste regi på Amanda-utdelingen for noen uker siden, mens «Thelma» ikke har kinopremiere før 15. september.

Triers nye film åpnet filmfestivalen i Haugesund 20. august, og fikk terningkast 6 av VGs anmelder.

Les anmeldelsen her: Triers triumf

Trier har selv beskrevet filmen som «en lesbisk kjærlighetshistorie om et menneske som desperat prøver å finne en måte å komme vekk fra foreldre og være seg selv på», og filmen har også overnaturlige elementer.

TEAM: Hovedrolleinnehaver Eili Harboe og regissør Joachim Trier. Foto: PAAL AUDESTAD/MOTLYS

Leste du: Sammenlignes med «Stranger Things»

– Vi har epileptiske kramper, vi har slanger, vi har ild og lange undervannssekvenser. Det var utfordrende å få skuespillerne inn i de ekstreme emosjonelle situasjonene: Rent fysisk var det tøft. Og det er tøft fordi jeg er veldig glad i skuespillerne mine og jeg respekterer dem. Jeg vil ikke utsette dem for unødvendig smerte, men dette var en tøff jobb for flere av dem, fortalte Trier til VG i Haugesund.

Fra 1. oktober starter Oscarakademiet i USA vurderingen av årets kandidater til Beste utenlandske film. Kun ni filmer når opp til utvelgelsen av de fem utenlandske filmene som blir Oscar-nominert i kategorien. Den endelige utvelgelsen offentliggjøres 23. januar neste år.

Les også: Eili blir Triers nye skrekkheltinne

PRØVELSER: Eili Harboe som Thelma. Foto: Motlys AS / SF Studios

Tidligere er de norske filmene «Kon-Tiki» (2013), «Elling» (2001), «Søndagsengler» (1996), «Veiviseren» (1987) og «Ni Liv» (1957) nominert.

Disse utgjør Den norske Oscar-komiteen 2017:
Norsk skuespillerforbund, Jon Arne Arnseth
Norske filmregissører, Erik Richter Strand
Produsentforeningen, Stein B. Kvae
Norsk filmforbund, Even Stormyhr
Norsk kritikerlag, Mode Steinkjer
Dramatikerforbundet, Ragnhild Tronvoll
Norsk filminstiuttt, Sindre Guldvog, komiteleder
Norsk filminstitutt, Stine Oppegaard

Her er juryens begrunnelse:

«Oscar-komiteen er av den oppfatning at «Thelma» viser hvordan Joachim Trier er en uvanlig formsikker og egenartet filmkunstner av bredt internasjonalt format.
Med utgangspunkt i regissørens særegne og personutforskende univers, er «Thelma» blitt et helstøpt, ambisiøst og personlig drama om en ung kvinnes løsrivelse og oppvåkning. Det er en film som fascinerer, rører og opprører, og hvor Trier med thrilleren som utgangspunkt skaper en langt større fortelling om det nordiske generelt og det norske spesielt, satt inn i en universell ramme som noen hver kan gjenkjenne. Formsikker bruk av dramaturgiske virkemidler, filmhistoriske referanser og arkitektur får «Thelma» til å stå fram som en imponerende nyvinning i norsk filmkunst. Ikke minst bidrar hovedrolleinnehaver Eili Harboe til å løfte en unik filmvisjon.»

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder