August Diehl i rollen som ilusjonisten Dirk Ohm. Foto: SF Norge,

August Diehl i «Dirk Ohm - Illusjonisten som forsvant»: Iskald tysk filmstjerne på sitt livs eventyr

Tyske August Diehl har spilt mot Angelina Jolie og blitt regissert av Quentin Tarantino. Selv mener han det største eventyret i karrieren er å spille inn film i norske Grong - i 43 minus.

  • Jon Selås

Artikkelen er over fem år gammel

– Det var helt utrolig! En kar demonstrerte alvoret med å helle ut litt øl av et glass; det ble is før det nådde bakken!

I kveld er det før-førpremiere på filmen «Dirk Ohm – Illusjonisten som forsvant» i friluft i hoppbakken i trønderske Grong.

39-årige August Diehl er etter hvert en stor stjerne i sitt hjemland. Tilbudene fra Hollywood har vært mange; han sa ja til å spille ond naziløytnant i Quentin Tarantinos «Inglorious Basterds» og mot Angelina Jolie i thrilleren «Salt».

En lett morgentrett August Diehl, klar for å snakke om «sin» Dirk Ohm - etter å ha tenkt seg om; det er i vinter to år siden filmen ble spilt inn... Foto: JON SELÅS,VG

Men han jobber helst hjemme – og på teaterscenen. Akkurat nå er dagliglivet to store gigantoppsetninger på teater i Wien: «Hamlet» og Isabel Allendes «Åndenes Hus». Ellers regner han Berlin som sin hjemby.

Om det da ikke dukker opp et helt uimotståelig manus fra Norge, da, med den mystiske tittelen «Dirk Ohm – Illusjonisten som forsvant».

– Av og til dukker det opp ting man bare gjøre. Manuset var meget bra og regissør Bobbier Peers ideer og tilnærming til filmen var halt i min gate.

– Hvordan var det å komme til en debuterende norsk langfilmregissør, etter å ha opplevd et legendarisk regifyrverkeri som Quentin Tarantino?

– He he; de ekstreme ulikheter som man av og til kan oppleve i mitt yrke. Men begge gode på sitt vis; meget gode!

– Grong er et stykke fra Hollywood?

– Utvilsomt. Men det var ikke bare den ekstreme kulden som gjorde dette til en så stor opplevelse for meg. Snarere tvert om: Varmen, omsorgen, entusiasmen i lokalsamfunnet var helt enestående. Jeg sier ikke dette for å være høflig. Men jeg har aldri opplevd maken til fine mennesker!

– Hvem var Dirk Ohm?

– Han var en tysk tryllekunstner fra den lille byen Peine, som forsvant i Grong i 2003. Det vil si: Først ble han funnet nær svenskegrensen i sin bil, ekstremt nedkjølt. Etter et sykehusopphold, kom han til Grong, der han tilbrakte bare et par dager før han forsvant. Det er det vi vet. Hele denne filmhistorien om ham er diktning av manusforfatter Bjørn Olaf Johannessen og regissør Bobbie Peers, sier August Diehl.

– Da vi jaktet på den rette skuespilleren for denne rollen, måtte det bli August Diehl. Jeg var helt overbevist fra første gang jeg så bilde av ham, sier regissør Bobbie Peers – for øvrig Norges eneste vinner av Gullpalmen i Cannes, for kortfilmen «Sniffer» i 2006.

GODT INNPAKKET i minus 43 grader i Grong vinteren 2012; Manusforfatter Bjørn Olaf Johannessen (til v) og regissør Bobbie Peers. Foto: MER FILM AS,

– Han hadde akkurat det rette uttrykket som kunne uttrykke ensomhet og innesluttethet og menneskelighet for denne illusjonisten, som egentlig og på alle måter var en svært lite oppsiktsvekkende person, hverken i live eller døden. (Virkelighetens Dirk Ohm ble funnet druknet i Namsen på vårparten 2003.)

– Alle filmer om personer handler alltid om personer som på en eller annen måte er oppsiktsvekkende. Vi ville gjøre det motsatte; lage en hylleste til en tvers gjennom uoppsiktsvekkende mann, sier manusforfatter Bjørn Olaf Johannessen.

Ideen til filmen fikk han allerede i 2003, da han fant en liten notisk i Dagbladet: «Tryllekunstner forsvunnet». Notisen ble klippet ut. Og nysgjerrigheten på hva som kunne ha skjedd, forlot ham aldri.

I 2008 begynte han så å skrive på et manus basert på de få faktiske hendelsene som forelå. Johannessen dro til Grong og tok inn på samme hotell som Dirk Ohm hadde bodd på. Og sakte, men sikkert tok historien form.

Som et ledd i manusarbeidet, tok han også kontakt med Ohms lille familie i Tyskland; en søster og hennes sønn. Samt Dirks oppvekstkamerat Ralf. Det var en til dels omstendelig prosess. Og de etterlevende var naturlig nok noe skeptiske i begynnelsen. Men etter hvert ble dette en begivenhet og et fint minne om en bror, onkel og venn, og de besøkte Grong under opptakene – og kommer til den offisielle førpremieren 24. mars.

– De som sto ham nærmest, fortalte at Dirk ofte var en overraskelsene mann. Han kunne vare borte en tid – for så å dukke opp i de mest uventede sammenhenger. Slik sett er filmen helt i hans ånd! Vi har hatt så mye og så fin kontakt, at i dag kan vi kalle dem våre venner. Som er meget glade for filmen, sier Bjørn Olaf Johannessen.

I kveld, fredag, er det altså utendørsverdenspremiere i Grong:

– Det skulle bare mangle! Da vi gjorde opptakene vinteren 2013 var det mest nesten 500 statister. Hele bygda støttet opp, det var levende interesse og vi fikk all den hjelpen vi trengte. Jeg tror nok at for mennesker i Grong er dette deres film. I de neste pare ukene skal vi ha noen førpremierer, før vanlig norsk kinopremiere 27. mars, forteller Bobbie Peers.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder