KREVDE MER ENN MOTSPILLEREN CHRIS PRATT: Jennifer Lawrence går ofte inn i harde lønnsforhandlinger for å spille i filmer. Det gjorde hun også før den premiereklare Morten Tyldum-filmen 'Passengers'. FOTO: REUTERS/Toby Melville

Jennifer Lawrence til VG: – Viktig at vi snakker om likelønn

Den Oscar-vinnende skuespilleren tjener hundrevis av millioner på Hollywood-storfilmer. Likevel kjemper hun for mer, fordi hun ikke aksepterer at mannlige motspillere lønnes høyere for samme jobb.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Den 26 år gamle skuespilleren Jennifer Lawrence er i disse dager aktuell med storfilmen «Passengers», regissert av norske Morten Tyldum, en jobb hun får hele 168 millioner kroner i betaling for.

Les mer: De er verdens best betalte skuespillere.

I tillegg tjener Lawrence 30 prosent av et eventuelt overskudd filmen spiller inn. Det er betraktelig mer enn hva hennes motspiller i filmen, den 37 år gamle «Jurassic World»-stjernen Chris Pratt, får. Pratt får tilsvarende 100 millioner norske kroner for «Passengers», skriver Guardian.

Lawerence har de siste årene spilt i flere storfilmer, blant annet «The Hunger Games» , «Silver Linings Playbook», «Winter's bone» og «X-Men». Når VG treffer henne i Berlin for å snakke om det premiereklare science-fiction-dramaet «Passengers», er Hollywoodskuespillerinnen klar på hvorfor likelønn og likestilling er noe hun kjemper for.

Bakgrunn: Jennifer Lawrence forbannet over lønnsgap.

– Som skuespiller har jeg en plattform. Hvis jeg snakker om noe, blir det snakket om. Jeg tror det er det viktigste med alle tema. At vi har en samtale rundt det. Bare slik kan det komme en endring, sier Lawrence til VG.

PREMIEREKLARE: Jennifer Lawrence og Chris Pratt poserer for fotografene under en førvisning av "Passengers", regissert av norske Morten Tyldum, FOTO: AFP/ PIERRE-PHILIPPE MARCOU

Lønnskrav vanskeliggjorde filmprosjektet

Den 26 år gamle Kentucky-kvinnen er ifølge Forbes Hollywoods best betalte kvinnelige skuespiller for andre år på rad, med en bruttoinntekt på 387 millioner kroner i år.

Les filmanmeldelsen: «Titanic» i verdensrommet.

Ifølge flere amerikanske medier holdt lønnsforhandlinger på å velte hele regissør Morten Tyldums storfilmprosjekt. Både Lawrence og Tyldum skal ha truet med å droppe ut av filmen hvis ikke de fikk pengene de krevde. «Passengers» hadde et budsjett på over én milliard kroner. Til sammenligning hadde Morten Tyldums Oscar-vinnende Hollywoodfilm «The Imitation Game» 118 millioner dollar i budsjett.

Morten Tyldum: Det gnistret mellom Pratt og Lawrence.

Ble sint

Jennifer Lawrence har selv skrevet innlegg hvor hun sier at likelønn og feminisme er av de få temaene hun ønsker å delta i en offentlig debatt om. På Lena Dunhams feministiske online-plattform Lenny Letter forteller Lawrence at hun tidligere ikke kjempet for høyere lønn fordi hun var for opptatt av å bli likt og at hun ikke ville virke vanskelig. Men da Sony ble hacket og hun ble kjent med hvor mye hennes mannlige motskuespillere tjente, spurte hun seg selv om menn bekymret seg over om de ble oppfattet som kravstore.

«Da jeg fant ut hvor mye mindre jeg tjente enn de heldige menneskene med pikk, ble jeg ikke sint på Sony. Jeg ble sint på meg selv. Jeg hadde mislyktes som forhandler fordi jeg ga opp for tidlig», skriver hun i Lenny Letter.

Ifølge Hollywood Reporter er Lawrence med dette en del av en svært eksklusiv klubb av skuespillere som kan be om lønninger på 20 millioner dollar (tilsvarende 128 millioner kroner) eller mer. Angelina Jolie, Sandra Bullock, Matt Damon, Robert Downey Jr., og Denzel Washington skal være andre skuespillere som kan kreve tilsvarende lønn.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder