HORRORMESTER: Tobe Hooper laget en av tidenes mest innflytelsesrike skrekkfilmer med «Motorsagmassakren» i 1974. Han døde lørdag, 74 år gammel.
HORRORMESTER: Tobe Hooper laget en av tidenes mest innflytelsesrike skrekkfilmer med «Motorsagmassakren» i 1974. Han døde lørdag, 74 år gammel. Foto: Splash News

Mannen bak «Motorsagmassakren» og «Poltergeist» er død

FILM

Tobe Hooper (74), regissøren bak skrekkfilmer som «Poltergeist» og «Motorsagmassakren», døde lørdag i California.

Publisert:

Omstendighetene rundt dødsfallet er ukjent, melder amerikanske Variety.com.

«Leatherface»: Femte verste seriemorder

Horror-ikon

Hooper sto i 1974 bak filmen «The Texas Chainsaw Massacre», som ble en av tidenes mest innflytelsesrike skrekkfilmer på grunn av den realistiske fremstillingen og bruk av sinnsforvirrede, forvrengte personlige perspektiver. Det var en lavbudsjettfilm, total kostnad på rundt to millioner kroner, og forteller en historie om en vennegjeng som skal besøke en gammel gård, men som er uheldige og treffer på en gruppe kannibaler. Hovedfiguren var «Leatherface», mannen med sagen.

2003: Skrekkfilmenes ti på topp

Selv om filmen ble forbudt i mange land på grunn av voldsbruken, ble den en av de mest innbringende uavhengige filmene i USA på hele 70-tallet. At den var uavhengig, betyr at den ble produsert utenfor de store filmselskapene.

William Tobe Hooper var fra Austin, Texas, og etterlater seg to sønner.

Mange år senere, i 1986, laget Hooper oppfølgeren «Texas Chainsaw Massacre II», som ble laget med mer komisk vri på det hele.

Norsk skrekk: «Thelma»

Spielberg

På 80-tallet fikk Hooper med seg et annet amerikanske supertalent, Steven Spielberg,

som var med og skrev og produserte neste suksess, skrekkfilmen «Poltergeist» i 1982. Dette ble også en av de store klassikerne i skrekkfilmsjangeren.

Filmen handler om en familie som må hamle opp med et hjem hjemsøkt av et uregjerlig gjenferd. Dette ble årets åttende mest innbringende film dette året.

2010: Poltergeist-stjerne død

Etter dette regisserte Hooper filmen «Lifeforce» og «Invaders from Mars», som var en gjeninnspilling av originalen fra 1953.

Likevel er det kanskje en miniserie på CBS fra 1979 som Hooper-fans gjerne holder høyest innen skrekk på TV: Den var bygget på Stephen Kings bestsellerroman «Salem's Lot» – «Nattens hus» på norsk.

Han fortsatte å jobbe med TV og film gjennom 90- og 2000-tallet, men ingen av disse filmene fikk tilsvarende effekt som hans tidligere arbeider.

Her kan du lese mer om