SAKSØKT: Quentin Tarantino har fått et milliardsøksmål for manuskopiering på nakken - dagen før premieren på sin helt ferske film, og hele tre år etter filmen han blir anklaget for å ha kopiert plottet til. Foto: Francois Guillot , Afp

Milliardsøksmål mot Tarantino

Filmaktuelle Quentin Tarantino fikk julefeiringen avbrutt av et søksmål i milliardklassen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Ifølge Variety er det manuset til Tarantinos forrige film, «Django Unchained» i 2012, som skal ha påfallende mange likheter med et manus – kalt «Freedom» – som ble registrert allerede i 2004 av Oscar Colvin og hans sønn, Torrence J. Colvin.

Søksmålet mot Tarantino – som også omfatter filmens produsenter The Weinstein Company og Columbia Pictures – ble (u)beleilig nok innlevert en føderal domstol i Wasnington D.C. på selveste julaften, dagen før den amerikanske premieren av Quentin Tarantinos nye film, «The Hateful Eight».

LES OGSÅ: Derfor sa Will Smith (44) nei til «Django Unchained»

I Norge har «The Hateful Eight» premiere den 8. januar, og kan skilte med et stjernegalleri som omfatter blant andre Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Jennifer Jason Leigh og Michael Madsen.

Søksmålet er ikke spesifikt i antall dollar, men ifølge Variety er det snakk om hundrevis av millioner dollar.

De fornærmede hevder at det er hovedplottet, en mann som kjemper for å kjøpe fri sin kone fra en rik plantasjeeier, som er rappet fra deres manus.

«Django Unchained» ble en formidabel suksess da den kom ut og ble nominert til fem Oscar-statuetter. Den vant to, deriblant Quentin Tarantino for beste manus.

Rollelisten i filmen er også imponerende; Leonardo DiCaprio, Jamie Foxx, Christoph Waltz og Samuel L. Jackson, for å nevne noen.

Den spilte inn eventyrlige 425 millioner dollar på verdensbasis, altså rundt 3, 7 milliarder norske kroner.

LES VGs ANMELDELSE AV «Django Unchained» HER!

Søksmålet stoppet uansett ikke Quentin Tarantino fra å møte spontant og uanmeldt opp på en kino i Austin, Texas 1. juledag for å svare på spørsmål fra publikum etter premierevisningen av «The Hateful Eight».

Her røpet Tarantino blant annet at «The Hateful Eight» var ment som en oppfølger av nettopp «Django Unchained», helt til han innså at det ville bli feil å ha én eneste karakter i filmen som publikum kunne stole på.

– «Django in White Hell» var tittelen. Men plutselig slo det meg at det eneste som var feil med historien var Django selv. Jeg ville ikke ha noe moralsk sentrum. Jeg ville ha et rom fullt av upålitelige fyrer der du ikke kunne stole på noe av det som noen av dem sa, forklarte Tarantino til det oppmøtte premierepublikumet, ifølge Entertainment Weekly.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder