VETERANER: Jane Fonda (77) og Michael Caine (82) har til sammen spilt i over 200 filmer og har til sammen noe slikt som 110 års erfaring. I «Youth» hører de til de aller mest ungdommelige! Foto: ReutersBenoit Tessier,Reuters

Cannes: Caine (82) stjal showet

CANNES (VG) Ingen slår den gamle cockney Michael Caine når det gjelder verbalkunst.

 • Jon Selås

Artikkelen er over fem år gammel

I dag stjal han fullstendig showet under pressekonferansen for konkurransefilmen «Youth» og Caine forteller at han begynner å gråte av filmplakaten. Mer om det lenger ned.

Filmen er regissert av Paolo Sorrentino, Oscar-vinner 2014 for beste fremmedspråklige film, «Den store skjønnheten». Og handler om et helsehotell i Sveits, der to gamle kompiser, en komponist (Caine) og en filmregissør (Harvey Keitel), steller helsen og livet, mens begivenhetene ikke akkurat flyr forbi dem.

Mens de selv representerer alderdom, er det nok av annet som minner dem om den tapte ungdom – en nydelig scene i et basseng, ikke minst, der en naken «Miss Universe» flyter forbi.

Les også:Sexpartner-forvirring under pressekonferansen

«Komponist» Caine blir i filmen forsøkt trukket ut av pensjonstilværelsen av en representant for dronning Elizabeth, som ønsker ham som dirigent av egen musikk til en kongelig forestilling. Han nekter, lenge. Blant annet med replikken «dronningen er så kjedelig».

– Har du møtt dronningen?

– Det har jeg, da jeg ble Sir. Vi snakket meget kort ved anledningen, og hun sa blant annet til meg at hun hadde en følelse av at jeg hadde holdt på lenge i jobben min. Da svarte jeg nesten tilbake: «Det har De også». Men tenkte det var best å holde kjeft og ikke risikere min nye verdighet.

Les også:Kate Blanchett i het sex-scene med kvinne

– Men faktum er: Dronningen er alt annet enn kjedelig. Jeg satt ved siden av henne i et selskap en gang. Lenge konverserte hun en usedvanlig kjedelig mann på den andre siden, før hun henvendte seg til meg og spurte om jeg kunne noen vitser. «Det kan jeg, men ingen jeg kan fortelle til Dem». Så fortalte hun meg en vits i stedet – som jeg dessverre aldri har husket i ettertid! Dronningen har i alle fall stor sans for humor.

– Er det noe vemodig ved å ha kommet i en alder da man faktisk bare kan spille eldre mennesker?

TAPT UNGDOM: Det er denne plakaten som får Michael Caine til å gråte. Foto: Cannes-festivalen,

– Nei, ikke det minste. Alternativet er å spille døde mennesker. Og da er det bedre å spille eldre. Jeg foretrekker det. Jeg har tre barnebarn, og vil gjerne fortsette å leve for dem.

Les også:Slapp ikke inn kvinner med flate sko

– Når kom det store skillet i karrieren din?

– Da jeg for første gang fikk et manus der jeg skulle spille noens far, ikke den unge mannen som fikk jenta til slutt. På den annen side: Det var etter pappa-rollene jeg vant mine Oscars, sier Caine. Han har to birolle-Oscars, og Woody Allen-filmen «Hannah og hennes søstre» (1986) og John Irving-filmatiseringen «Ciderhusreglene» (2000).

– Er det sant at det er 49 år siden du var i Cannes sist?

– Snart 50, ja. Da kom jeg med en film som heter «Alfie». Den vant en pris, jeg gjorde ikke. Så jeg kom aldri tilbake. Men denne gangen er det annerledes, «Youth» er en film jeg ville reise verden runt med – gratis! for å promotere. Jeg ville forresten også spilt gratis for å være med; jeg har bare aldri fortalt produsentene akkurat det.

– Også du er nokså avkledd i enkelte scener i denne filmen. Føles sårbarheten?

– Det er som det er, det er i alle fall ingen løgn i å vise gamle kropper. Og det er den eneste kroppen jeg har. Sånn er det bare. Når Harvey og jeg sitter i dette bassenget og ser på denne vidunderlige, nakne kvinnen som stiger ned i vannet, er det klart det er trist. Det viser for oss hva som er tapt, nemlig ungdommen. Og den kommer aldri tilbake. Filmplakaten får meg til å gråte!

– På den annen side: Unge mennesker skal ikke være for eplekjekke om dette. Alderdommen og -kroppene vil komme til dere også. Bare vent!

Les også:Stjernespekket norsk film i hovedkonkurransen

Les også

 1. Cannes: Kvinner med lave sko slapp ikke inn på premiere

  CANNES (VG) Stiller to av filmverdenens mest macho karer, Josh Brolin og Benicio del Toro, med høye hæler på den røde…
 2. Cate Blanchett i sex-scene med kvinne i Cannes-favoritt: Lesbisk kjærlighet fryder Cannes

  CANNES (VG) Plutselig ble lesbisk kjærlighet - gjennomført stilfullt fremstilt av Cate Blanchett - den store snakkisen…
 3. Selvtekt som seniorsak

  Michael Caine og bitende miljøskildring gjør dette til en god film.

Mer om

 1. Filmfestivalen i Cannes

Flere artikler

 1. Filmanmeldelse: «Youth»

 2. Colin Farrell eneste hane i kurven i Coppola-film: – Jeg ble bortskjemt!

 3. Denne fryseboksen fra Rjukan får nøkkelrolle i «Snømannen»

 4. Salma Hayek: – Harvey Weinstein er et monster

 5. Pluss content

  Jane Fonda om å ligge seg til topps

Fra andre aviser

 1. Michael Caine: - Det er bedre å spille en aldrende mann enn en død mann

  Aftenposten
 2. «Youth:» Til ungdommen

  Aftenposten
 3. Youth: Michael Caine i storform

  Fædrelandsvennen
 4. Hva er vel livet, et pust i sivet

  Bergens Tidende
 5. Berit Opheim synger i stjernespekket film

  Bergens Tidende
 6. «Krig og fred»-stjernen leker seg med legendene

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder