INTENS: Tobey Maguire har mye energi i rollen som sjakk-geniet Bobby Fischer. Foto: SF NORGE Foto: ,

Filmanmeldelse: «Pawn Sacrifice»

Storpolitisk sjakkdrama

Velspilt film om dramaet bak tidenes sjakkspill.

Borghild Maaland
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

DRAMA

USA. 6 år. Regi: Edward Zwick

Med: Tobey Maguire, Liev Schreiber, Peter Sarsgaard, Lily Rabe.

Da Bobby Fischer slo Boris Spasskij i sjakk-VM i Reykjavik i 1972, var det ikke bare en legendarisk kamp mellom to giganter, det var en verdensbegivenhet av dimensjoner.

VG:s terninger viser 4 prikker

Det var Vesten, med USA i spissen, som slo kommunismen, representert ved Sovjetunionen. At den mentalt ustabile Fischer skapte mye trøbbel i starten av kampen, gjorde ikke happeningen mindre spektakulær.

Dette er bakteppet i filmen om Fischer, av mange ansett som tidenes kanskje mest kreative sjakkspiller. Han var en skarp, smart fyr som hadde større problemere med indre demoner og utallige konspirasjonsteorier enn med å utføre magi på sjakkbrettet.

Men filmen evner ikke helt å fordype seg i sjakkgeniets psyke. Vi ser hvor paranoid han blir etter hvert, at han er preget av en politisk aktiv mor som ikke var nok tilstede, at han under oppveksten er en einstøing med skarp hjerne, men det fortelles på et noe overfladiske plan.

En del autentiske TV-klipp fungerer utmerket, men regissøren har falt for fristelsen til å bli litt omstendelig og gjentagende i klippene.

Mye er bra - Maguires aggressive og frenetiske stil i rollen som Fischer, Schreiber som den rolig og veloverveide Spasskij og Sarsgaard som Fischers sindige sparringspartner.

Maguires utviser ladet energi og høyt adrenlin både med brikkene på brettet, med sine dystre tanker og det storpolitiske spillet han blir en del av.

Etter å ha beseiret den tidlige verdensmester - på vegne av den vestlige halvkule - tapte han kampen mot seg selv. Filmen avsluttes med de triste glimt av virkelighetens Fischers tragiske sorti.

For de fleste rundt ham var den politiske «seier» viktigere enn mannen, det er filmens beske ettersmak.

BORGHILD MAALAND

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder