Kriminalitetens banalitet

«Gomorra»

VG:s terninger viser 5 prikker
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Gjør for Napoli det «The Wire» gjorde for Baltimore

HANDLER OM:

Basert på Roberto Savianos bok om «Italias andre mafia», den napolitanske Camorraen. Organisasjonen, på lokalt plan ofte bare kalt «systemet», har interesser i ulovlig dumping av industriavfall, byggebransjen, moteverdenen og narkotikaomsetning.

DOM:

Skaperen av den amerikanske TV-serien «The Wire», David Simon, har snakket om hvor sjokkert han som ung journalist ble av «kriminalitetens banalitet» og de ofte uspektakulære menneskene som begår den. «Gomorra» er, som «The Wire», basert på en strikst journalistisk tilnærming til verdenen den skildrer. Og som «The Wire» sier «Gomorra» omtrent følgende: Det

er

så enkelt som at fattigdom skaper kriminalitet. Det

er

så enkelt som at dårlige - eller ingen - voksne forbilder fostrer moralsk retningsløse, snart døde unge. Det

er

så enkelt som at press får folk til å fatale snarveier.

Haute couture-skredderen får beskjed om å skape flere klær, «med kjærlighet og følelser», billigere. Rekrutteringen til «systemet» går sin forutsigbare gang: «Du er enten med oss eller mot oss». Utbrytergrupper må knuses. Avhengighetens ørkesløse monotoni blir kun avbrutt av plutselige, sjokkerende voldsepisoder.

Spill og foto er naturalistisk og dokumentaraktig, og gir deler av filmen en følelse av å være en klaustrofobisk «Brennpunkt»-avsløring. Dirrende troverdig. Noen løsninger har «Gomorra» ikke, men den diagnostiserer i alle fall tilstanden. Håpløshet er roten til det meste som er ondt. Og «krigen mot narkotika» har resultert i en pågående massakre rundt om i verdens mindre flombelyste gater.

Varmt anbefalt til et voksent publikum.

MORTEN STÅLE NILSEN

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder