Rent bord

LOS ANGELES/OSLO (VG) «Titanic» gjorde rent bord under nattens Oscar-galla, men det var Jack Nicholson (60) som danset av glede og snublet i ordene av ren opphisselse, da han tidlig i dag morges, norsk tid, fikk sin karrieres tredje Oscar, denne gang for «Livets lyse side».

Publisert:

- Takk for at dere alle ser så vakre ut i dag, sa Jack i mangel på andre ord - og takket levende og døde i hopetall for alt de hadde betydd for ham.

Med sine til sammen 11 Oscars, inkludert den prestisjetunge tittelen årets film, tangerte Titanic Ben Hur som tidenes mest vinnene film. Helen Hunt tok som ventet Oscar som årets beste skuespillerinne i «Livets lyse side». Regissør Jim Cameron så lykkelig ut over alle prisene som drysset på «Titanic».

Helen Hunt hadde full kontroll på sakene i takketalen og glemte ikke et eneste navn. Motspiller Jack Nicholson ga henne slengkyss fra salen. Men selv kjølige Helen var rørt da hun takket foreldrene «som nå hulker av glede» og samboeren Hank Azaria. - Den aller beste mannen jeg vet om, sa Helen.

Kim Basinger var kveldens første vinner for birolle i «L.A. Konfidensielt», men ektemann Alec Baldwin var den som så ekstatisk ut. Kim virket sjokkert, der hun tok Oscar foran nesen på den andre favoritten, «Titanic»s Gloria Stewart. Robin Williams vant i samme klasse for menn, for «Good Will Hunting».

Manglet ord

- Dette må være første gang jeg ikke finner ord, sa den snakkesalige Williams på podiet, mens fruen Marcia felte gledestårer der hun satt i salen. Robin Williams har vært nominert to ganger tidligere, men dette er hans første Oscar. Favoritten Burt Reynolds tok tapet som en mann. Fjorårets vinner Juliette Binoche skulle presentert denne prisen, men Mira Sorvino steppet inn fordi Juliette hadde brukket foten.

Norske Jorunn Haugen fra Skien var Oscar-vertinne for andre år på rad. Hun ga vinnerne deres Oscar og geleidet dem fra mikrofonen på podiet til presserommet backstage, skjønn å skue i en enkel ettersittende sort kjole med det lange håret flommende.

Jorunn har vært modell i mange år i Europa, men har slått seg ned i Los Angeles, der hun overveier å jobbe seg inn mot film, men hun er ikke sikker ennå, sa hun nylig til VG. Arnold Schwarzenegger var på podiet for å presentere et filmklipp fra «Titanic»:

- Jeg har laget tre filmer med min venn James Cameron, «Terminator» 1 og 2, pluss «True Lies». Men det var i hans lavbudsjett-periode, spøkte Arnold og den rådyre «Titanic».

Horners musikk

James Horner, som laget «Titanic»s filmmusikk, der Sissel Kyrkjebø er med, pluss sangen «My Heart Will Go On», som ble fremført av Celine Dion, har vært nominert syv ganger, men dette er første gang han får Oscar med seg hjem. Og to på rappen.

Hollywoods nye yndlinger, Matt Damon og Ben Afflick, venneparet bak filmen «Good Will Hunting», presenterte Oscar for kortfilm.

- En av de få som ikke går til James Cameron i kveld, spøkte Afflick.

«Ben Hur» har holdt Oscar-rekord i snart 50 år med 11 priser, mens «Titanic» var den første til å tangere nominasjonsrekorden til «Alt om Eva» fra 1950.

SE FLER BILDER

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder