Knuser den amerikanske drømmen

«American Beauty»

Regi: Sam Mendes. Med Kevin Spacey, Annette Bening, Thora Birch, Wes Bentley, Mena Suvari, Peter Gallagher, Chris Cooper. Amerikansk. Drama 15 år.

Artikkelen er over 20 år gammel

Det skjer i den amerikanske filmen «American Beauty» - amerikanernes eget, sardoniske «filmdrap» på den moderne, amerikanske drøm.

For pappa hater sin jobb og liker altfor små, pene piker. Mamma går over stag (det vil si til sengs) med den «selfmade man» hun hater og beundrer. Tenåringsdatteren forelsker seg i narkosønnen til høyre. Og Lolita-venninnen hennes i pikens pappa. Som skal bli myrdet - av en av de før nevnte (alle kan ha sine grunner) - om helt nøyaktig ett år.

Jo da, det svinger av «American Beauty», tiårets (90-tallet!) morsomste avkledning av den perfekte forstadsfasaden - her servert med saft, skarpe skudd og en lettflytende perfid sarkasme.

Mye står og faller på flyt, timing og skuespillerne - som gjør akkurat hva de skal i sine ondt utleverende roller: Annette Bening som altfor, altfor perfekt villahustru og eiendomsmegler med kontrollmani, samt større ambisjoner enn talent. Gift med en glimrende Kevin Spacey, som en dag løsner på den forhatte snippen, får smaken på friheten og gir seg den skandaløse livslykken i vold.

Unge Thora Birch balanserer fint i rollen som deres tenåringsdatter, som naturlig nok hater dem begge - mens det meget fine talentet og dobbelt norgesaktuelle Mena Suvari («American Pie»/«American Beauty») gjør en både betagende og troverdig Lolita-figur av unge Angela - Janes venninne og pappa Spaceys oppeggende fristelse.

For her raseres ikke bare den perfekte forstadsfamilie. Generasjonen under får også sin rikelige dose, bare ømmere, mer håpefullt og med rause rom for et potensial som foreldregenerasjonen har gjort sitt ytterste for å rasere.

Bare det overdådig velvillige homseparet, til venstre, synes å komme noenlunde helskinnet gjennom «American Beauty». Som riktignok har et vidt og universelt nedslagsfelt. Men «amerikansk» er den. I hele sin sønderknuste sjel.

ELLEN MARGRETHE SAND

Mer om

  1. Filmanmeldelse

Flere artikler

  1. Norsk film Oscar-nominert

  2. Screen Actors Guild Award: Prisdryss i natt

  3. Jenteslåsskamp om Oscar

  4. Mest sexy filmklipp uten sex

  5. Kevin Spacey ber filmbransjen dra dit pepper'n gror

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder