ÅPNER: Giuseppe Tornatore og hans leading lady fra "Baaria", skuespilleren og modellen Margareth Made, åpner årets filmfestival i Venezia i kveld, den 66. i rekken. Foto: AP/Scanpix

Italias dyreste film åpner Venezia-festivalen

VENEZIA (VG Nett) Den italienske hjemmefavoritten Guiseppe Tornatore åpner den 66. filmfestivalen i Venezia i kveld. Kan han gjenta «Cinema Paradiso»-suksessen?

Jon Selås
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Vel, VG Nett har sett hans nyeste film «Baaria», og tviler nok litt: Det er en langvarig, vilter, forsåvidt frodig, men nokså ustrukturert krønike fra Tornatores hjemby Bagheria (lokal slang: Baaria), delvis med (selv)biografiske trekk, der man følger en familie i tre generasjoner fra 1920-tallet og frem til i dag.

Nostalgi

Tornatore er 53 år; mange vil tro ham adskillig eldre, ettersom nostalgi har vært hans varemerke siden «Cinema Paradiso», hans andre film. Den vant han en Oscar for beste fremmedspråklige film for.

Ikke for dét: «Baaria» skal være Italias dyreste film noensinne med et budsjett på over 217 millioner norske kroner, blant annet takket være oppbygging av hele «gamle» Bahheria i Tunis.

Og italienerne får nok det de vil ha: En familiehistorie, kulturhistorie og politisk historie blant småfolk og kommunister, mafiosoer og adel, elskende og hatende og alltid meget støyende sicilianere.

Nekter

Filmfestivalen i Venezia i fjor var noe nær en katastrofe, PR-messig sett. Det var et svakt hovedprogram, ytterst får gjester, nesten ingen amerikanere (delvis grunnet den forutgående filmtørken på grunn av manusforfatterstreiken).

Men verdens eldste filmfestival (dét diskuteres, men den første av de store, utvilsomt), nekter å dø. Snarere: Her satses som aldri før. Og her er det mye folk.

Vi venter, for eksempel og kanskje først og fremst, på Michael Moore, dokumentarvillmannen, som denne gangen tar for seg den pågående økonomiske krisen med «Capitalism - A Love Story».

Pris

Men han er langt fra alene: Sylvester Stallone kommer for å få en pris; Nicolas Cage er kommet allerede, Stellan Skarsgård, Eva Mendes, Ewan MacGregor, Mads Mikkelsen, Matt Damon, Isabelle Huppert, George Clooney, og Viggo Mortensen. Joda, det blir litt av hvert å ta av.

Og blant regissørene, folk som Faith Akin, moteikonet Tom Ford, Werner Herzog, John Lasseter, Nicolas Winding Refn, grøssekongen George A. Romero, Todd Solondz, Oliver Stone og John Turturro - for å nevne noen få.

Alle skal vi vasse rundt på en byggeplass av et festvalområde; om to år feirer den Italienske staten 150 år. Og hvilken anledning kan vel være bedre enn noe slikt til å bygge et helt nytt festivalpalass til - garantert - noen hundre millioner kroner her ute på Lido, en kort fergetur fra Markusplassen.

Så det satses. Og VG Nett er her, og følger det meste.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder