KNERTEN KUPP: Åsleik Engmarks «Knerten» er en seersuksess med over 370 000 besøkende. Foto: Helge Mikalsen, VG
KNERTEN KUPP: Åsleik Engmarks «Knerten» er en seersuksess med over 370 000 besøkende. Foto: Helge Mikalsen, VG

Barnefilm kan kuppe Folkets Amanda

FILM

(VG Nett) «Knerten» ble sett av over 370.000. Det kan være avgjørende når publikumsprisen skal kåres.

  • Milda C. Melland
Publisert: Oppdatert: 24.06.10 13:57

Nest etter «Max Manus», som tok storeslem under fjorårets Amanda-utdeling, er «Knerten» den mest besøkte norske kinofilmen i 2009. «Knerten» er den norske barnefilmen som har hatt flest besøkende i løpet av tiden den har vært på lerretet med hele 371.504 publikummere, viser tall fra Film & Kino.

Les også:Disse filmene kan du stemme på

«Knerten er nominert til hele fem Amanda-priser, og konkurrerer mot «Bestevenner» og «Julenatt i Blåfjell» om trofeet for årets barnefilm.

- Dette overgår all forventning, sier regissør Åsleik Engmark til VG Nett. Det er også han som har gitt stemme til Knerten.

STEM HER:Hvem er din favoritt?

Med filmer som «Knerten», «Pelle Politibil går i vannet», «Olsenbanden Jr. - Mestertyvens skatt», «Yohan - Barnevandrer», «Julenatt i Blåfjell», «Asfaltenglene» og «Bestevenner» på listen, er det en tredels sjanse for at prisen for Folkets Amanda kan gå til en barnefilm.

- Det hadde vært kjempe gøy, selvfølgelig håper jeg at det er en barnefilm som stikker av med publikumsprisen. Og spesielt én barnefilm, sier «Knerten»-regissøren.

Les også: Unge «Vegas»-stjerner kan vinne

Les også:Her er programlederne og de nominerte

Publikumstall

Det er vanskelig å vite hva som er kriteriene til VG-leserne når de stemmer på Folkets Amanda. Jurymedlem Nikolai Cleve Broch mener man kan se mot publikumstallene.

- Da ser man jo hva folk går for å se, men det er vanskelig å si. Jeg tror bransjen vil heve kvaliteten på barnefilmer, og det ser man nå at de tatt konsekvensene av, sier skuespilleren.

«Julenatt i Blåfjell» rundet også 300.000 besøkende i fjor. Hittil i år har «Olsenbanden jr. Mestertyvens skatt» 187.180 besøkende, deretter følger «Pelle Politibil går i vannet» med 129.681 foran «Yohan - Barnevandrer» med 116.317.

Les også:Dennis Storhøi vil rette opp feil fra i fjor

VGTV:Storhøi: - Hun er vakrere enn Sven Nordin

Med beste publikumstall for «Knerten», er dermed sjansene store for den lille trepinnen.

- Jeg tør ikke tenke på det. I sommer vil jeg kose meg, og jeg får bare nerver hvis jeg tenker på det, sier Engmark.

Folkets favoritt skal kåres på VG Nett, og det er derfor et kriterium at publikum har tilgang til internett. Siden «Knerten» er en barnefilm, er Engmark litt bekymret med tanke på nettopp det.

- Foreldrene må ta ansvar og gi barna Facebook-profil og internett, spøker Engmark med en viss undertone.

LES FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

Her kan du lese mer om