EKTEPAR: Jada Pinkett Smith vil boikotte Oscar-utdelingen. Her sammen med Will Smith under årets Golden Globe. FOTO: Valerie Macon , Afp

Vil boikotte Oscar-utdelingen

Jada Pinkett Smith vil ikke støtte en prisutdeling hun mener bare fremmer de hvite i filmbransjen.

  • Ida Christine Johannessen

Artikkelen er over fire år gammel

Skuespilleren (44) delte en video på Facebook mandag der hun uttrykker sin skuffelse over Oscar-utdelingen, melder nyhetsbyrået AP.

– Er det på tide at fargede mennesker erkjenner hvor mye makt og innflytelse vi har samlet og at vi lenger ikke trenger å be om å bli invitert noe sted? Kanskje det er på tide at vi anerkjenner oss selv på den måten vi ber andre om å gjøre, og at det er stedet for sann makt. Å be om anerkjennelse, eller spørre, minsker verdigheten og reduserer makten. Og vi er et verdig folk og vi er sterke, sier hun.

Skuespilleren sier hun hverken vil dukke opp på den røde løperen eller se prisutdelingen på tv.

Hun er gift med Hollywood-stjernen Will Smith som ikke har mottat en Oscar-nominasjon for sin innsats i filmen «Concussion». Rollen har likevel gitt han flere priser og nominasjoner, deriblant en Golden Globe-nominasjon.

Har du sett dette? Her er Oscar-nominasjonene

Tildelt hederspris

REGISSØR: Spike Lee vil ikke dukke opp under årets oscarutdeling. Foto: Valerie Macon , Afp

Pinkett Smith får støtte av filmregissør Spike Lee (58).

– Min kone, Tonya Lewis Lee, og jeg vil ikke delta på Oscar-seremonien i februar. Vi kan ikke støtte den, skriver han på sin Instagram-profil under et bilde av Martin Luther King.

– Hvordan er det mulig at det for andre gang bare er hvite blant de 20 nominerte i skuespillerkategorien? Og la oss ikke én gang begynne å snakke om de andre kategoriene.

– Kan ikke vi spille? Det er ikke en tilfeldighet at jeg skriver dette mens vi feirer 30 års-jubileet for Dr Martin Luther Kings fødselsdag, fortsetter Lee.

Lee står bak flere filmer som tar for seg nettopp rasemotsetninger i USA. Han ble i høst tildelt en heders-Oscar under Governors Awards, og benyttet da anledningen til å påpeke mangelen på fargede i nøkkelroller i det amerikanske samfunnet.

Les også

Mer om

  1. Oscar

Flere artikler

  1. Oscarprisen i krise etter «Blenda-hvit»-kritikk

  2. Oscar-vinner kaller rasismevarslere bortskjemte drittunger

  3. Chris Rock til angrep på «hvite Hollywood»

  4. I natt avgjøres Oscar

  5. Ny regel for Oscar-talene: Ikke lov å liste opp navn

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder