Eddie Redmayne spiller transkjønnet: – Et privilegium

Eddie Redmayne (33) spås å vinne enda en Oscar for innsatsen i «The Danish Girl».

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Filmen har blitt vist både under filmfestivalen i Venezia og Toronto, og britiske Redmayne hylles for sin tolkning av hovedrollen.

«The Danish Girl» er løselig basert på den sanne historien om den danske kunstneren Einar Wegener, som var den første mannen som gjennomgikk en kjønnsskifteoperasjon – og tok navnet Lili Elbe.

Se filmtraileren øverst i artikkelen.

– Lili var et ekstraordinært menneske og et ikon innen transemiljøet. Det var et stort privilegium å fortelle hennes historie, uttalte Redmayne til BBC i Toronto i forrige uke.

I TORONTO: Eddie Redmayne på premieren til «The Danish Girl» lørdag. Foto: Jason Merritt , Afp

Redmayne vant Oscar på nyåret for rollen som Stephen Hawking i «The Theory of Everything». Ekspertene tror at han kan komme til å gjøre reprise med «The Danish Girl». Selv er 33-åringen ydmyk.

– Det som betyr aller mest er at folk ser filmen, så all «buzz» som oppfordrer publikum til å ønske å se den, kommer godt med.

Uvanlig kjærlighetshistorie

«The Danish Girl» utspiller seg i København tidlig på 1920-tallet. På rollelisten står også svenske Alicia Vikander (26), som spiller rollen som Gerda Wegener, Einars kone. Når Gerda oppdager sin ektemanns hemmelighet, gjør hun alt hun kan for å hjelpe ham og støtte ham. Sammen lar de Lili få blomstre.

Redmayne ble sterkt grepet av historien da han begynte å fordype seg i den.

– Jeg likte tanken på to flotte mennesker som legger ut på denne reisen sammen, og forestillingen om at kjærlighet ikke er definert av kjønn eller noe annet – bare to sjeler som møter hverandre, sier skuespilleren til Refinery29.com.

Filmstjernen har hatt lang tid på å forberede seg til å spille transkjønnet kvinne. Han fikk manuset allerede for tre-fire år siden, samtidig som han holdt på å spille inn «Les Misérables». Altså forpliktet Redmayne seg til dette prosjektet lenge før han i det hele tatt visste om «The Theory of Everything».

Rørt til tårer

Regissør Toom Hooper (42) betror til BBC at han gråt da han leste manuset til «The Danish Girl» første gang.

– Det var så utrolig rørende. Den fantastiske kjærlighetshistorien inspirerte meg. Filmen handler like mye mye om en partner som støtter en som går gjennom en stor forvandling, og den sterke kjærligheten som tillater en slik prosess. Det er så tilgivende, så fylt av lidenskap og så uselvisk, forklarer Hooper.

Regissøren håper at filmen vil være til trøst og hjelp for andre som er i samme situasjon som Lili.

– Lili var så modig. Dette var før antibiotikumets tid, og risikoen var svært stor. Vi kan bare forestille oss smertene hun gjennomgikk, sier Hooper om kjønnsskifteoperasjonen.

Historien foreligger også i bokform. Romanen «Den danske piken»» av David Ebershoff ble lansert i 2012.

«The Danish Girl» får verdenspremiere i november og settes opp på norske kinoer i februar.

En som har gått gjennom en lignende prosess i disse dager, er Caitlyn Jenner (65). Hun har skapt massive overskrifter og blitt rangert blant verdens mektigste kvinner.

Flere nyheter på Rampelys

SPILLER GIFT: Alicia Vikander og Eddie Redmayne i Toronto i helgen. Foto: Fred Thornhill , Reuters

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder