Generasjons-gigant!

«The Beach»

REGI: Danny Boyle. MED: Leonardo DiCaprio, Robert Carlyle, Virginie Ledoyen, Magnus Lindgren, Tilda Swinton, Guillaume Canet, Lars Arentz-Hansen. Amerikansk. Drama - 15 år.

ARTIKKELEN ER OVER 19 ÅR GAMMEL

Et moderne eventyr, moderne myter, tidsriktige rammer, den definitive Stjerne i hovedrollen. Men viktigst: Den er fordømt godt laget!

DiCaprio er den unge, desillusjonerte amerikaner på ryggsekktur til Thailand. «Alle» drar på rykksekktur til Thailand. Så problemet blir: Hva er det ultimate reisemål for den bortskjemte og farlig naive reisende - for hvem reisen ikke nødvendigvis bare er en reise, men også en søking etter mål og mening og innhold i livet.

Om dette handler «The Beach». Den er ikke original; klassikerne «Fluenes herre» og «Utopia» er nokså direkte forelegg. Men regissøren er Danny Boyle, mannen bak «Shallow Grave» og «Trainspotting». Han vet atskillig om «riktig» innpakning - uten å bli unødig glatt. Bortsett fra i enkelte detaljer, da dyrkelsen av DiCaprio gir litt for lettvinte retninger på historien.

«The Beach» har heller ikke - som bestselgerboken filmen en bygd over - noe økologisk «budskap». Snarere er den en konsekvent utforskning av det rike, kyniske og ufordragelig historieløse vestlige menneske, som har mistet sin tro, sine illusjoner og sin evne til noen gang å bli fornøyd. Og dermed vil finne sin private «himmel».

Stort sett er det imponerende hvordan DiCaprio på avgjørende punkter lager et levende menneske ut av rollen sin, med både gode og uhyggelig dårlige sider.

Filmens mest intense øyeblikk oppstår når DiCaprio nærmer seg galskapens grense. Det er en uhyggelig fascinerende beskrivelse av hvordan en ny cyber-generasjon har nye referanser og nye bilder.

«The Beach» er langt fra feilfri. Men den er først og fremst et kraftfull, moderne mytedrama.

Og filmen blir en av årets kinogiganter - uten tvil!

JON SELÅS

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder