STANDUP-KOMIKER: Robin Williams drev med standup gjennom hele karrieren. Her er han på scenen i 2002. Foto:GETTY IMAGES,

Norske komikere hyller Robin Williams: - En direkte inspirasjonskilde

Norske komikere har mye å takke Robin Williams for. Nå
hyller de den avdøde komikeren og skuespilleren.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

En hel underholdningsverden sørger etter nyheten kom om at Robin Williams har gått bort i natt norsk tid. Han ble funnet hjemme i sitt eget hus i Tiburon utenfor San Francisco.

Inspirerte «Åpen Post»

Komiker Harald Eia har vært stor fan av Williams i mange år, og synes det var en trist beskjed å få.

STOR FAN: Harald Eia lot seg inspirere av Robin Williams i mange år. Foto:Mattis Sandblad,VG

–Williams var veldig morsom og hadde en manisk, men kontrollert energi. Da jeg begynte med teaterimprovisasjon fikk jeg høre at han var en legende. Han var utrolig god på improvisasjon, så jeg var veldig opptatt av han og en stor fan av han i veldig mange år, forteller Eia til VG.

Den norske komikeren fikk gleden av å se Williams live i New York i teaterstykket «Bengal Tiger at the Baghdad Zoo».

– Han klarte både å være en fyr som er full av kødd, men likevel full av varme. Han dret ut folk samtidig som han elsket dem. Williams hadde en fin blanding av varme og sårhet, kombinert med den kokko energien hans.

Eia forteller til VG at han selv hentet inspirasjon fra den prisbelønnede skuespilleren og komikeren.

– Hans høyenergiske måte å være på, skiftene mellom rolig til rask og intens hermet jeg litt etter innimellom. Spalten aktuell rapport som vi hadde i talkshowet «Åpen Post» var inspirert av Robin Williams.

FORNØYD FAN: Freddy Kjensmo med Robin Williams etter en forestilling av «Bengal Tiger in Bagdad Zoo» i 2011. Foto: Privat,Tullekontoret AS

- En naturgjøgler

Det norske standupmiljøet startet så smått på begynnelsen av 90-tallet, og Freddy Kjensmo var en av de første som holdt på med slikt her til lands. Robin Williams, som døde i natt norsk tid, var en av de viktigste inspirasjonskildene.

–Robin Williams live in San Fransisco (fra 1982) var det første stand-up showet jeg så på VHS på åttitallet, sier Kjensmo til VG.

- Hans fremste styrke er uten tvil hans formidable evne til å improvisere og i tillegg gjøre det morsomt hver gang. Etter forestillinger på Broadway er det vanlig at skuespillerene benytter anledningen til å samle inn penger til veldedige sammenhenger ved at de kommer ut på scenen etter ekstranummeret og oppfordrer publikum til å gi i bøtter ved utgangen. Da jeg så forestillingen «Bengal Tiger» ble dette nærmest et ti minutters improvisert stand-up show med Robin Williams. Fantastisk! sier Kjensmo.

Les det siste VG-intervjuet med Robin Williams.

Skuespiller og komikerveteran Knut Lystad (68) roser skuespilleren for hans fantastiske innsats gjennom mange år.

KOMIKERVETERAN: Knut Lystad (68). Foto:Eivind Griffith Brænde,VG

– Dette er forferdelig tragisk. Robin var én av de store naturtalentene. En naturgjøgler. Han var utrolig morsom og en fantastisk skuespiller som spilte mange gode, seriøse roller. Så dette er et tap for humorverden. Jeg likte han spesielt godt i TV-serien «Mork and Mindy» som gikk på 80-tallet.

VGs MINNEORD:Tragediens umåtelige humorist

Brøt reglene

Kollega Åsleik Engmark trekker også fram VHS-en fra 1982 som et av de første møtene med Williams som komiker.

–Jeg hadde hørt om han og visste han var morsom, men jeg ble overrasket da jeg så ham live, sier Engmark om den mangefasetterte skuespilleren.

–Han ble en direkte inspirasjonskilde, og det som gjorde ham spesiell var interaksjonen med publikum. Han gikk rundt i salen og snakket og tullet med folk, han brøt «scene-sal»- regelen totalt, og var både frekk og veldig vennlig.

Freddy Kjensmo har også truffet Robin Williams ved en anledning.

TREKKER FREM ALLSIDIGHETEN: Komiker Zahid Ali. Foto:Espen Sjølingstad Hoen,VG

­–Jeg har møtt ham en gang etter forestillingen «Bengal Tiger in Bagdad Zoo» på Broadway. Da fikk jeg signert programmet og en autograf samt et blurry bilde. Jeg skulle også sett ham da han sist var på live-turné i Amerika med det siste stand-up showet sitt for noen år siden. Paradoksalt nok het det «Weapon of Self-distruction». Dessverre kolliderte det med mine oppdrag her hjemme, så jeg rakk det akkurat ikke.

Zahid Ali har vært en stor fan av Robin Williams siden han var en liten gutt.

–Han var den mest allsidige komediepoteten i «verden». TV-serien «Mork and Mindy» var min favoritt TV-serie som liten. Og siden har han alltid vært blant mine topp 2-3 komikere i verden.

Komiker Fredrik Steen har vært en fan av Robin Williams lenge.

- Jeg fikk en støkk i meg. Det var et lite sjokk, jeg var ganske sikker på at han hadde mange flere filmer og show i ermet. Han var veldig fascinerende som komiker, og han etterlater seg et stort tomrom, sier skuespiller og komiker Fredrik Steen til VG.

SÅ ROBIN WILLAMS LIVE: Komiker Fredrik Steen, også kjent som Hildegunn Moltubakk. Foto:Per Eide,

I 1997 sitter den norske komikeren i salen hos David Letterman. Da får han sitt første og eneste møte med den legendariske skuespilleren og komikeren.

- I et klipp viser Letterman en boms sittende på gaten i New York, før han utbryter, «men er det ikke Robin Williams?». I neste øyeblikk kommer plutselig Robin Williams inn på scenen. Han sa ikke et ord, men publikum var full av begeistring. Jeg tror han løp inn og ut av scenen i ti minutter til jublende applaus. Det var helt magisk.

Steen roser Williams for hans ekstreme energi og hans mange talenter.

– Han mestret alt fra stand up og morsomme roller til triste og seriøse roller. Et så bredt spekter er det ikke ofte du ser, understreker Steen.

– Det motet det krever å våge å være så gal, prøver jeg stadig å vende tilbake til selv. Jeg er nok ikke like gal og modig som Robin Williams var. Det er få som er på hans nivå når det gjelder improvisasjon. Det var så lekent og sprettent, og det var alltid en toveiskommunikasjon med publikum.

Steen mener Williams har vært en av de største inspirasjonskildene i humorverden.

- For meg virket det som han levde utenfor sin komfortsone på scenen hele tiden. Han «safet» aldri, men tok sats og hoppet utfor klippen, og i fallet skjedde de mest utrolige ting. Det er det vi komikere etterstreber hele tiden.

KOMIKERVETERAN: Jon Skolmen hyller Robin Williams. Foto:Line Møller,VG

- Et stort tap

Skuespiller og komiker Jon Skolmen (73) mener bortgangen av Williams er et stort tap for humorverden.

– Han var en fantastisk komiker og én av de store Hollywood-skuespillerne, så dette var vondt å se og høre. Et stort tap i humorverden. Han kunne spille alle typer rolle, både sørlige og søte. I «Mrs. Doubtfire» fikk han vist hele spekteret sitt og så var han vanvittig morsom.

Komiker Ørjan Burøe trekker frem Williams evne til å underholde over generasjonskløfter.

- Han har betydd enormt mye for meg som komiker. En komiker og skuespiller som har fått mine foreldre, meg og mine barn til å le utallige timer. Dette var veldig veldig triste nyheter, sier Burøe til VG.

Standup-komiker Jonas Rønning sier han gjerne skulle møtt Robin Williams, og tok inspirasjon fra ham på flere måter.

– Da jeg så hans standup show «Live at the Met» på VHS en gang tidlig på 90-tallet , var det en viktig inspirasjon til at jeg begynte med stand up. Og han forsterket mitt ønske om å bli komiker. Det at han senere viste seg å være en fantastisk god seriøs skuespiller har også lært meg at timing er alt om du skal få folk til å le eller gråte. Han fikk til begge deler. Til og med å få folk til å le så de gråter, sier Rønning til VG.

- Galskap og vakkerhet

Skuespiller Nils Ole Oftebro husker Williams spesielt godt fra filmen «Dagen er din», hvor han spilte hovedrollen som læreren John Keating.

- I den filmen gjorde Williams et stort inntrykk. Det var en varm, morsom og annerledes film. Williams hadde den rare blandingen av å være veldig intens, samtidig som han hadde noe ømt og vakkert ved seg. Han gikk gjennom lerretet, sier Oftebro til VG.

- Han var ingen vakker mann, litt lang nese, liten og firkantet, men samtidig hadde han noe vakkert ved seg. Williams hadde en blanding av galskap og vakkerhet fra innsiden som grep deg. Han har gjort inntrykk på alle i min generasjon.

Robin Williams gjorde også et sterkt inntrykk på et norsk publikum. Mange har delt sine minner i VGs protokoll.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder