Global kulturminister-maraton for «Bombs»

CANNES (VG)  Kulturminister Thorhild Widvey har flydd halve kloden rundt for å rekke gallapremieren. Hun rakk den - såvidt.

 • Jon Selås

Artikkelen er over fem år gammel

– Men jeg ville være her! Å ha en norsk film i hovedkonkurransen - den første på 36 år - er en kjempeprestasjon, strålende! All ære til Joachim Trier og hans folk, som har fått «Louder Than Bombs» hit, sier Widvey.

På den røde løperen i kveld stiller hun i kjole fra Tina Steffenakk Hermansen; TSH.

Hun har vært på reisefot en uke, og kommer til Cannes direkte fra Seattle, der hun holdt 17.mai-tale for den store norske kontingenten i det nord-vestlige hjørnet av USA. Dagene før er tilbrakt i kanadiske Montreal, der hun møtte i styret for antindopingorganisasjonen WADA, som europeisk representant. Deretter bar det til California, Los Angeles og San Fransisco, der det Snøhetta-tegnede MOMA-galleriet skal være fullført om et år.

Men i kveld, altså: Cannes:

– Det «Louder Than Bombs» deltakelse her betyr, er noe langt enn en enkelthendelse. Det er en kjempeinspirasjon for hele det norske filmmiljøet, et bevis på at det egentlig finnes ingen grenser for hva man kan oppnå - selv å delta på verdens viktigste filmfestival, sier Widvey.

Flere filmnyheter fra Cannes

Frykt i miljøet

Det er ingen hemmelighet at nettopp i filmmiljøet er man meget usikre på fremtiden under Widvey. Det stupende salget av DVD og andre håndfaste, avgiftsbelagte filmmedier, har betydd et dramatisk fall i inntektene til de sentrale filminstitusjonene i Norge - uten at midlene er blitt erstattet. Senest sist uke uttrykte sammenslutningene av filmfestivaler i Norge sin frykt for at deres virksomhet ville kunne forsvinne, dersom allerede varslede nedskjæringer av tilskudd ville fortsette.

Widvey har tidligere gitt uttrykk for at hun ønsker at mer privat kapital skal aktiveres til fordel for norsk film samlet sett. Hvordan fremtidens filmpolitikk skal legges opp, skal hun presentere i den nye Filmmeldingen, som skal legges frem før sommeren. Inntil den foreligger, vil hun ikke røpe noen detaljer.

– Men du vet at det er mye nervøsitet i filmmiljøet nå?

– Det tror jeg ikke det er noen grunn til. Vi har vært i en god dialog med ulike miljøer. Vi har hatt gode samtaler og min dør har alltid vært åpen under prosessen. Dette tror jeg blir bra.

– Cannes-festivalen er viktig. Men vil vi beholde våre norske festivaler i fremtiden?

– Det håper jeg da virkelig. Vi skal i alle fall legge forholdene til rette for det. Jeg kjenner godt diskusjonene som har gått, og det er ingenting som tilsier at ikke også de norske festivalene skal leve i fremtiden, sier Thorhild Widvey.

Også fra Cannes:Sex-partner-forvirring på Trier-pressekonferanse

Og denne:Stjernen gikk opp 20 kilo på åtte uker

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

Mer om

 1. Filmfestivalen i Cannes
 2. Film

Flere artikler

 1. Widvey hyller norsk film i Cannes

 2. Utenlandske anmeldere hyller og slakter norsk film

 3. Nytt prestisjeoppdrag for Trier-filmen: «Louder Than Bombs» fra Cannes til Toronto

 4. Sexpartner-forvirring på Trier-pressekonferanse med «House
  of Cards»-Rachel

 5. Sammenligner ny norsk film med «Stranger Things»

Fra andre aviser

 1. Joachim Triers film til Cannes

  Bergens Tidende
 2. Joachim Triers nye film skal delta i hovedkonkurransen i Cannes

  Aftenposten
 3. Joachim Trier roses etter premieren i Cannes

  Aftenposten
 4. Døsvig mingler med stjernene

  Bergens Tidende
 5. Nordisk råds filmpris til norsk regissør

  Fædrelandsvennen
 6. Joachim Trier nominert til Nordisk råds filmpris for tredje gang

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder