«Kon-Tiki» kan vinne Golden Globe-statuett

Regissør Rønning: - Turde ikke se livesendingen

Den norske storfilmen «Kon-Tiki» er i dag kunngjort som én av fem filmer i kategorien «beste fremmedspråklige film».

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL
Golden Globe Awards - hjemmeside

Artikkelen oppdateres!
Filmstjernen Jessica Alba leste opp kategorien med den norske vinnersjansen i Los Angeles i dag. Golden Globe Awards er verdens nest største filmprisutdeling etter Oscar.

VGTV: Her leser Alba opp «Kon-Tiki»

- Jeg har ikke fått summet meg, sier en nesten målløs Joachim Rønning til VG Nett etter å ha fått nyheten om at han og regissørmakker Espen Sandberg er nominert til gullkampen på nyåret.

VGTV: Se hele Golden Globe-nominasjonen her!

Fikk tekstmelding

- Jeg fikk tilbud om å se opplesingen live, men jeg turde ikke. Men da jeg fikk en tekstmelding fra publicisten vår i Los Angeles, hvor det sto «Yes!», skjønte jeg hva som hadde skjedd, ler Rønning.

Han var redd for å håpe på forhånd.

- Vi vet jo at det er veldig trangt i Golden Globe- og Oscar-racet.

Makkeren ringer

Rønning forklarer at han og Sandberg har et fantastisk apparat i Los Angeles, og at telefonene fra filmbyen de siste minuttene har strømmet på.

- Men du, nå ringer Espen, og jeg har ikke fått snakket med ham ennå, sprudler Rønning før han må legge på røret for å dele gleden med sin mednominerte kollega.

REGISSØRDUO: Joachim Rønning og Espen Sandberg - her under Filmfestivalen i Haugesund i august. Foto: Mattis Sandblad

Når VG Nett rett etter får Sandberg på tråden, stiller vi ham spørsmålet om han tror dette styrker Oscar-sjansene. Filmen er nemlig også Norges Oscar-bidrag .

- Det kan i hvert fall ikke skade. Jeg vet at Oscar er uavhengig, men alt hjelper. En Golden Globe-nominasjon gjør jo at de som er medlem av akademiet, snakker sammen. «Kon Tiki» kommer i alle fall på kartet for både Oscar-nominasjoner og andre, sier Sandberg.

- Vi har jobbet hardt med å gi filmen internasjonal oppmerksomhet og har nå vært i L.A., hatt visning på visning av filmen, snakket med folk og gjort alt vi kan for å skape blest.
Lykkerus

- Jeg fikk vite det for kort tid siden, og vi er i lykkerus. Mobilen min var av i sted. men da jeg skrudde den på, hadde jeg plutselig ti meldinger. Det var slik jeg fikk vite denne fantastiske nyheten. Dette er helt utrolig og kjempegøy. Alle filmer i hele verden kan jo bli nominert, så dette er en stor ære, sier Sandberg.

Disse er nominert sammen med «Kon-Tiki»:«Amour»
«En kongelig affære»
«De urørlige»
«Kon-Tiki»
«Rust and Bone»

«Kon-Tiki»-produsent Aage Aaberge sier i en pressemelding:

«Det er rett og slett fantastisk og en stor ære å komme i samme kategori som de andre nominerte filmene. Dette gir også Kon-Tiki filmen en større mulighet til å nå et enda større publikum. Jeg ser fram til fortsettelsen».

Oscar-akademiet har ennå ikke kunngjort sine nomiasjoner. Men nominasjonslisten til Golden Globe er hvert år et godt pekepinn på hva som kan komme til å skje når Oscar kunngjør sine vinnerkandidater.

Golden Globe-statuettene deles ut i 14 filmkategorier og 11 TV-kategorier.

Det er Hollywood Foreign Press Association, en relativt liten gruppe med 90 journalister som formidler Hollywood-nyheter til hele verden, som gir sine stemmer til det prestisjetunge prisdrysset.

Utdelingen finner sted i Los Angeles 13. januar. Skuespillerne Tina Fey og Amy Poehler skal være programledere.

Golden Globe Awards 2013 er den 70. i rekken.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ACTION-FYLT: VGs anmelder gir Kon-Tiki-filmen terningkast fem, og mener køene foran billettlukene vil bli lange. Foto: Carl Christian Raabe / Nordisk Film Distribusjon AS Foto: Foto: Carl Christian Raabe / Nordisk Film Distribusjon AS

Satte rekord

«Kon-Tiki», som handler om Thor Heyerdahls eventyrlige flåteferd, knuste alle rekorder for en norsk kinoåpning da den hadde premiere 24. august. 164.191 billetter ble solgt første helgen. Hittil i år er det den desidert mest sette filmen i Norge.

VG ga filmen terningkast 5

«Kon-Tiki» har hatt et budsjett på over 93 millioner kroner. 17 av disse millionene har gått med tilspesialeffekter.

SE BILDER FRA FILMEN

VGTV: Se filmtrailer

Pål Sverre Hagen fyller rollen som Thor Heyerdahl, og Agnes Kittelsen spiller Heyerdahls første kone, Liv. I rollen som Herman Watzinger finner vi Anders Baasmo Christiansen, mens Tobias Santelmann spiller Knut Haugland. Jacob Oftebro figurerer som Torstein Raaby, Odd-Magnus Williamson som Erik Hesselberg og Gustaf Skarsgård som Bengt Danielsson.

Thor Heyerdahl regisserte selv den originale «Kon-Tiki»-filmen i 1951, som vant Oscar for beste dokumentar.

Andre nominerte

Blant de andre filmene som skal kjempe om trofé på Golden Globe-utdelingen, er «The Best Exotic Marigold Hotel», «Les Miserables», «Moonrise Kingdom», «Salmon Fishing in the Yemen»,
«Silver Linings Playbook», «Argo», «Django Unchained», «Life of Pi», «Lincoln» og «Zero Dark Thirty».

De som kjemper for beste regi, er Ben Affleck (Argo),
Kathryn Bigelow (Zero Dark Thirty), Ang Lee (Life of Pi),
Steven Spielberg (Lincoln) og Quentin Tarantino (Django Unchained).

En rekke filmstjerner kjemper om individuelle priser - Daniel Day-Lewis, Richard Gere, Joaquin Phoenix, Denzel Washington, John Hawkes, Jessica Chastain, Marion Cotillard, Helen Mirren, Naomi Watts og Rachel Weitz.

SE ALLE DE NOMINERTE INNEN BÅDE FILM OG TV HER

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder