Norske Torill Oscar-nominert: - Dette er kjempespennende

(VG Nett) Norske Torill Kove er nominert til Oscar. Hamar-kvinnen, som nå er bosatt i Canada, er nominert i klassen beste animerte kortfilm

Artikkelen er over 13 år gammel

National Film Board of CanadaOscars.org | Academy of Motion Picture Arts and Sciences

OSCARNOMINERT: Torill Kove og produsent Lars Tømmerbakke feiret da de ble nominert til Oscar i 1999. Foto: Thomas Andreassen

Kove er nominert for filmen «The Danish Poet», eller «Den Danske Dikteren» på norsk.

- Det er kjempespennende. Helt storartet, men absolutt ikke noe jeg hadde regnet med, sier 49-åringen til VG Nett på telefon fra Canada.

Hun forteller at store deler av filmen er gjort i Norge, og ønsker å sende en takk til de gjennom VG Nett.

- Blant annet har Liv Ullmann bidratt som forteller, opplyser Kove.

VG TV:Se utdrag fra filmen her!

Nominert for andre gang

Torill Kove var også nominert til Oscar i samme kategori i 1999, med filmen «Min bestemor strøk kongens skjorter». Det er historien om Toril Koves bestemor, som i mange år strøk skjortene til kong Haakon 7. Hun nådde ikke til topps den gangen.

Denne gang handler filmen om en ikke så vellykket dansk dikter som reiser til Norge for å møte Sigrid Undset.

- Han reiser til Norge for inspirasjon, men møter en annen kvinne på veien, og forelsker seg i henne, forteller Kove.

Flere som har sett filmen har trukket paralleller til H. C. Andersen. Filmskaperen selv sier derimot at hun ikke har hatt han i tankene.

- Men det er flere som har spurt meg om det.

Filmen har allerede vunnet mange priser.

SE FLERE OSCAR-NOMINASJONER HER!

VG TV:Her er årets Oscar-nominasjoner!

- Eksepsjonelt

Animasjonsviter og lærer på animasjonslinja ved Høgskolen i Volda, Gunnar Strøm, sier til VG Nett at det er en stor prestasjon å bli nominert to ganger.

- Dette er strålende. Det er jo eksepsjonelt at norske filmer blir nominert til Oscar. Nå har hun klart det to ganger. Det har nok noe med at filmen har internasjonalt preg og selvsagt at de er samproduksjoner National Filmboard i Canada, sier Strøm, og legger til at studenter fra Volda har bidratt til filmen.

Han forteller at Oscar-nominering i denne kategorien er avhengig av at man har et Nord-Amerikansk publikum, og at den blant annet må vises på kino i Los Angeles. Strøm har sett begge filmene til Torill Kove.

- Det er mye sammen stilen denne gang som i forrige film. Det er et slags historisk eventyr fortalt i humoristisk tegnefilmform Den er halvdokumentariske, og er nok laget for et voksent publikum, men er likevel bred i sin appell, mener Strøm.

Til Hollywood

Torill Kove, som i tillegg til å være animasjonsfilmskaper også har skrevet barnebøker, har vært bosatt i Montreal siden 1982. Nå må hun derimot snart pakke kofferten for å reise til Hollywood og Oscar-utdelingen 25. februar.

- Nå blir det tur til LA. Jeg var der også forrige gang, og det var veldig morsomt.

- Får vi se deg på den røde løperen i en fantastisk kjole nå da?

- Hehe... Det spørs vel om det er meg dere får se der, ler Kove.

Torill Kove har studert animasjon ved Concordia universitetet, Montreal, og har laget flere filmer, skrevet og illustrert barnebøker og skrevet kortfilmmanus.

DIKTER PÅ REISE: Filmen handler om den ikke veldig vellykkede dansk dikteren Kasper, som reiser til Norge for å møte Sigrid Undset. Foto: Fra filmen

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder