VG Nett rapporterte live - pris for pris

RIVALER OG VENNER: Kate Winslet måtte seg seg slått av Oscar-rival Helen Mirren (t.h.) - som vant for beste kvinnelige hovedrolle. Foto: AP

Helen Mirren vant over Kate Winslet: - og norske Torill vant Oscar!

(VG Nett) Norske Torill Kove (49) var den tredje som ble ropt opp som Oscar-vinner i natt.

Artikkelen er over 13 år gammel

Oscar Academy Awards - offisiell hjemmeside

Bilder:Stjerner på rød løper

Les også:Portia alene på løperen - kjæresten Ellen glad for å slippe

Disse vant:Se hele listen

Kl. 02.30: Teppet har gått opp, og vertinnen Ellen DeGeneres har erklært Oscar-festen for åpnet.

- Nå er vi i gang! Å Gud, dette er så spennende og nervepirrende! Jeg har drømt om å lede Oscar-gallaen siden jeg var liten jente, sa Ellen - for anledningen iført rød fløyelsdress.

- Dette er den mest internasjonale Oscar-festen noensinne, informerte Ellen og viste til det brede spekteret av land som er representert på nominasjonslisten.

- Vi har tid til lange taler, men ikke dårlige taler, hintet Oscar-vertinnen.

Kl. 02.45: Nicole Kidman og Daniel Craig delte ut kveldens første pris til «Pan's Labyrinth» i kategorien beste kunstregi.

- Tusen, tusen takk, sa en gråtkvalt David Marti da han tok imot trofeet.

Komikersorg

Kl. 02.55: Filmkomiker Will Ferrell trådte til med en trist sang om komikernes dystre skjebne - om hvor tungt det er å være moromann under Oscar-gallaen. Han fikk etter hvert musikalsk følge av komiker Jack Black som trøstet: - Dette skal vi bekjempe!

Kl. 03.00: Komikerne delte ut kveldens andre pris - for beste sminke. Også den gikk til «Pan's Labyrinth». David Marti og Montse Ribe tok rørt imot pris nummer to.

NORSKE TORILL VANT: Torill Kove (49) tok stolt imot Oscar-trofeet. Foto: Reuters

Norsk seier!

Kl. 03:05: Kveldens yngste nominerte, 10 år gamle Abigail Breslin, delte ut prisen for beste animerte kortfilm sammen med Will Smiths sønn Jaden (8). Prisen gikk til norske Torill Kove (49) for beste animerte kortfilm - «The Danish Poet» (Den danske dikteren).

Det var en tydelig rørt, men behersket Kove som alene entret podiet og takket det kanadiske filmfondet og støttespillere i Norge.

Les også:Norske Torill kapret gullmannen

- Takk til Concordia-universitetet i Montreal. Takk til alle våre støttespillere i Norge, og alle som har hjulpet oss med å få til denne filmen. Vi vet hvem dere er, og dere vet hvem dere er. Det er deres fortjeneste at vi nå står her med denne lille fyren i hånden. Tusen, tusen takk, strålte Kove som til daglig er bosatt i Canada.

Hun passet på å si unnskyld til Tom Hanks som hun trodde kanskje ville synes takketalen ble for lang.

Les også:Torill spent på forhånd

Store deler av filmen er spilt inn i Norge. Kove har vært Oscar-nominert i samme kategori én gang før - for «Min bestemor strøk kongens skjorter» i 1999. Den gang vant hun ikke.

Kl.03.10: Prisen for beste kortfilm - live-action - gikk til «West Bank Story».

Kl. 03.15: Prisen for beste lydklipp gikk til «Letters From Iwo Jima».

KAN VINNE: Meryl Streep hilser på 10 år gamle Abigail Breslin. Begge er nominert. Foto: EPA

Kl. 03.25: Prisen for beste lydmiks gikk til «Dreamgirls».

- Dypt rørt

Kl. 03.25: Rachel Weisz overrakte trofeet for beste mannlige birolle til Alan Arkin for «Little Miss Sunshine». Dermed ble favoritt Eddie Murphy («Dreamgirls») snytt.

- Jeg er dypt rørt. Dette er snakk om lagarbeid. Jeg kan ikke jobbe uten en sterk stab rundt meg,sa Arkin som nesten brast i gråt da han takket kona og kollegene for støtten.

Kl. 03.35: Melissa Etheridge fremførte filmlåten «I Need To Wake Up», som hun er nominert for.

VANT: «Happy Feet» vant Oscar for beste animerte film. Foto: Warner Bros.

Kl. 03.45: Cameron Diaz delte ut prisen for beste animerte film til pingvin-eventyret «Happy Feet».

- Hjelp, hva skal jeg si? Takk til alle menn her i kveld som har på seg pingvindresser, sa filmskaper George Miller.

Kl. 03.50: Helen Mirren og Tom Hanks delte ut prisen for beste tilrettelagte manus til «The Departed». Dermed ble det ikke enda en norsk Oscar i natt. Norske Haakon Nygaard-Østby (40) var nemlig nominert i samme kategori for «Children of Men».

Kl. 04.00: Emely Blunt og Anne Hathaway delte ut trofeet for beste kostymedesign til «Marie Antoinette».

- Jeg var nervøs, men jeg er så glad for denne dukken, sa Malena Canonero i takketalen.

Hederspris

Kl. 04.10: Tom Cruise hedret produsent Sherry Lancing med årets humanitærpris.

- Tusen takk til akademiet! Jeg lover å bruke resten av livet mitt på å prøve å leve opp til denne prisen, sa produsenten som nå har trukket seg ut av showbiz for å vie seg til kreftsaken på heltid.

HYGGET SEG: Beyonce Knowles og Gwyneth Paltrow. Foto: AFP

Kl. 04.15: Gwyneth Paltrow overrakte trofeet for beste filmkunst (cinematography) til «Pan's Labyrinth», som dermed kan skilte med tre priser så langt.

Kl. 04.20: Naomi Watts og Robert Downey jr. delte ut prisen for beste visuelle effekter til «Pirates of The Caribbean: Dead Man's Chest».

Tyskland vant

Kl. 04.30: Clive Owen og Cate Blanchett delte ut Oscar for beste fremmedspråklige film til Tyskland for «The Lives of Others». «Reprise» var det norske bidraget i år, men filmen kom aldri så langt at den ble nominert.

Drømmejenta vant

Kl. 04.35: George Clooney hadde æren av å dele ut prisen for beste kvinnelige birolle - en heder som gikk til Jennifer Hudson for «Dreamgirls».

Jennifer, som ble vraket i «Idol», gråt av glede.

- Hvordan kan jeg tro dette? Tenk hvis bestemoren min var her... Hun var min største støttespiller. Men jeg er heldig som har mamma her. Takk til alle som trodde på meg selv da jeg ikke trodde på meg, ropte en lykkelig Jennifer som danket ut blant andre lille frøken solskinn, Abigail Breslin (10), i kampen om statuetten.

Kl. 04.45: Prisen for beste kortdokumentar gikk til «The Blood og Yingzhou District».

Kl. 04.45: Jerry Seinfeld ropte opp «An Inconvenient Truth» som vinner av Oscar for beste feature-dokumentar.

Kl. 04.55: Celine Dion sang.

Kl. 05.00: Clint Eastwood delte ut æres-Oscar til den italienske komponisten Ennio Morricone (70), som til tross for at han på forhånd har fleipet om at han ikke ønsket hederen, var sterkt beveget da han tok imot statuetten.

Kl. 05.10: Penelope Cruz og Hugh Jackman overrakte prisen for beste originale filmmusikk til «Babel».

Kl. 05.12: Kirsten Dunst og Tobey Maguire delte ut Oscar for beste originalmanus til «Little Miss Sunshine».

MED KONA: Melissa Etheridge (t.v.), som vant Oscar, takket kona Tammy Lynn Michaels i talen. Her er paret på vei inn til prisdrysset. Foto: Reuters

Kl. 05.20: Beyoncé Knowles, Jennifer Hudson og flere fra «Dreamgirls» fremførte den nominerte låten «Love You I Do».

Melissa vant

Kl. 05.28: Queen Latifah og John Travolta ropte opp «Melissa Etheridge» som vinner av Oscar for beste originale filmlåt («I Need To Wake Up» fra «Un Inconvenient Truth»).

- Dette føles akkurat så godt som dere tror det gjør! Jeg må takke kona mi, Tammy, og mine to barn. Takk også til Al Gore som har inspirert meg. Takk også til Akademiet, sa Etheridge.

Kl. 05.45: Kate Winslet delte ut prisen for beste filmklipp til «The Departed» som med det har sikret seg to priser så langt.

Beste kvinne

Kl. 05.52: Philip Seymour Hoffman, som i fjor vant for beste mannlige hovedrolle, delte ut prisen for årets beste kvinnelige hovedrolle til storfavoritten Helen Mirren for «The Queen».

- Jeg har vesken i den ene hånden, og øreringen i den andre.., sa Mirren.

- Tusen takk til akademiet! Jeg må dele denne statuetten med resten av staben, sa filmstjernen som også hyllet dronning Elizabeth for å ha bena godt plantet på jorden og for å ha hatten på rett plass.

- Takk til dronningen for hennes mot og styrke, sa Mirren som hverken slet med skjelvende stemme eller tårer i øyekroken.

VANT: Forest Whitaker med kona Keisha. Foto: Reuters

Beste mann

06:03: Fjorårsvinner Reese Witherspoon delte ut prisen for årets beste mannlige hovedrolle til storfavoritten Forest Whitaker for rollen som Idi Amin i «The Last King of Scotland».

- Tusen takk, tusen takk! La meg få et øyeblikk... et øyeblikk. OK.., sa en sterkt grepet Whitaker.

- Det er mulig for en gutt fra Texas, som tror på drømmene sine, å klare det. Jeg må takke alle i staben. Takk til folket i Uganda. Takk til mamma og pappa, og til kona mi, Keisha. Dette øyeblikket vil jeg forhåpentlig bære med meg inn i mitt neste liv, sa Oscar-vinneren.

VANT: Regissør Martin Scorsese. Foto: AP

Scorsese vant

Kl. 06.08: Martin Scorsese ble ropt opp som vinner av Oscar for beste regi. Alle i salen reiste seg i applaus.

- Tusen takk! Tusen takk! Kan dere dobbeltsjekke konvolutten? Jeg er så rørt, sa Scorsese.

- Takk til hele staben - Leo DiCaprio og Jack Nicholson. Martin Sheen...

Beste film

Diane Keaton og Jack Nicholson ropte opp «The Departed» til vinner av Oscar for årets beste film.

Bildespesial: SE VINNERNE PÅ PODIET

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder