FENGSLET: Roman Polanski sitter for tiden varetektsfengslet i Sveits, i påvente av en eventuell utlevering til USA. Foto: Reuters

Polanski flyttet fra fengselet

(VG Nett) Regissør Roman Polanski er blitt flyttet fra fengselet i Sveits for å gjennomføre medisinske tester.

 • Ida Anna Haugen

Artikkelen er over ti år gammel

- Polanski er flyttet fra fengselet for å få medisinsk oppmerksomhet. Jeg vet ikke når han kommer tilbake til fengselet, og jeg vet ikke hvor han er, sier Polanskis advokat, ifølge BBC.

Hva som er bakgrunnen for de medisinske testene er ikke kjent, og det er også uvisst om når en eventuell utlevering av Polanski til USA vil finne sted. USA har 60 dager fra arrestasjonen til å fremme et krav om utlevering.

Talsmann ved fengselet Polanski har sittet arrestert ønsket ikke å kommentere om regissøren er tatt til sykehus på grunn av helsetilstanden hans.

Polanski ble arrestert i september, i Sveits.

Bakgrunnen for arrestasjonen av Polanski er en arrestordre som ble utstedt av amerikanske myndigheter i 1978, etter at Polanski flyktet fra USA. Året før hadde han erklært seg skyldig og blitt dømt for å ha hatt seksuelt samkvem med en 13 år gammel jente.

Les også:Frankrike raser mot Polanski-arrest

Bodd i Frankrike

Siden den gang har stjerneregissøren oppholdt seg i Frankrike, i tillegg til at han har vært på kortere reiser til land som ikke har utleveringsavtale med USA. Polanski var i Sveits for å motta en ærespris for sitt årelange arbeid som filmregissør. Han har besøkt Sveits en rekke ganger, og har også en feriebolig der. Han har aldri blitt pågrepet i Sveits
tidligere.

Les også:Advokater kjemper mot utlevering

Om misbruket

Det som den gangen skal ha skjedd, ifølge høringen som var untatt offentligheten fram til 2002, da den allerede berømte regissøren møtte den unge jenta, var at han ga flere glass champagne, samt en dose beroligende piller av typen Quaalude, før «han så gikk over til oral omgang med dette barnet, hadde samleie med dette barnet og hadde analt samleie med dette barnet».

Inngikk forlik

Polanskis sex-offer, Samantha Geimer (47), er i dag en gift trebarnsmor. Geimer inngikk for 12 år siden et privat forlik med Polanski. Men Polanski har likevel aldri kunnet sette foten på amerikansk jord etter skandalen. Da ville han blitt pågrepet og fengslet.

Les også:Ingen sex-nåde for Polanski

Geimer mener å ha lagt saken bak seg.

- Jeg tror ikke at han er en fare for samfunnet. Han bør ikke bures inne for alltid. Det er aldri noen andre enn meg som har anklaget ham for noe som helst, uttalte Geimer for to år siden under lanseringen av TV-dokumentaren «Roman Polanski: Wanted and Desired».

Les også:Sex-offeret: - Han bør slippe fengsel

- Jeg tror han angrer. Han vet nok at det han gjorde var feil. Men jeg synes han har sonet nok. Han bør få en rettferdig behandling, men jeg frykter at det ikke vil skje dersom han kommer tilbake hit. Det er 30 år siden nå. Det er et ubehagelig minne, men jeg har lært å leve med det, uttalte Geimer den gangen.

Geimer og Polanski har aldri snakket sammen siden rettssaken.

Les også:Polanskis sex-offer snakker

Flere artikler

 1. Polanski-film utsatt på ubestemt tid

 2. Frankrike raser mot Polanski-arrest

 3. Polanskis løslatelse drøyer

 4. Polanski ute av fengsel på mandag

 5. Polanski nektes kausjon

Fra andre aviser

 1. Stjerneregissør tatt for sex-misbruk

  Bergens Tidende
 2. Stjerneregissør tatt for sex-misbruk

  Fædrelandsvennen
 3. Stjerneregissør tatt for sex-misbruk

  Fædrelandsvennen
 4. Polanski sier unnskyld

  Aftenposten
 5. Polanski er en fri mann

  Bergens Tidende
 6. Polanskis advokater kjemper mot utlevering

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder