Se de første glimtene med Christian Rubeck i «Rottenetter»: Fra utsøkte småroller til stor hovedrolle

FILM

(VG Nett) Skuespilleren Christian Rubecks karriere har begynt i det små. Da er det viktig at de små tingene er utsøkte!

Publisert: Oppdatert: 02.04.09 15:16

Det har de vært. Og nå er 29-åringen fra Moss klar for sin første hovedrolle: Som finansakrobaten Jonny Kristiansen i Arild Østin Ommundsens«Rottenetter», en saftig finansgangsterfilm fra det nyrike Stavanger og Norge, et miljø som spiser mennesker rått og penger, penger og penger der Den hellige treenighet.

Se de aller første scenene fra filmen her!

Opplevelse

- En kjemperolle og en fantastisk opplevelse for meg, sier Rubeck om filmen, som får premiere i september.

Christian Rubeck kommer på sett og vis utenfra. Han til nå mest kjente rolle i Norge er nok som motstandmannen Kolbein Lauring i «Max Manus». Men du har også sett ham i familiefilmen «SOS Svartskjær» og krimmen «Varg Veum - Kvinnen i kjøleskapet».

Men viktigst var nok deltakelsen i hans første norske film, Joachim Triers epokegjørende «Reprise»; det mest nyskapende innen norsk spillefilm de siste 10 årene.

Pang

- Jeg var heldig; det var en pangstart som egentlig ikke kunne bli bedre, sier Christian Rubeck, med tanke på «Reprise».

Men også med tanke på hans første engelske film, «Slumdog Millionaire»-regissøren og Oscar-vinneren Danny Boyles ungdommelige «Millions» fra 2004.

Boyle hadde på det tidspunktet allerede laget «Trainspotting», «The Beach» og «28 dager senere».

Agent

- Det var en veldig liten rolle jeg hadde i «Millions». Men det skapte interesse, det skaffet meg en agent - og senere jobber i England blant annet i TV-serier, Agatha Christies «Miss Marple» for BBC nok mest kjent.

Han jobbet også sammen med i den britisk/amerikanske TV-filmen «Nordvest-passasjen» om de to store polarprofilene Roald Amundsen og John Franklin.

England

Det er sju år siden Christian Rubeck dro til England. I tre år tok han skuespillerutdannelse ved Drama Centre London. I fire år jobbet han i England.

- En interessant tid, må jeg si. Det var selvfølgelig tøff konkurranse om jobbene. Men mange flere jobber enn her hjemme.
For to år siden vendte han tilbake til Norge. Og det har altså ikke akkurat manglet jobber, her heller.

- Ja, jeg har vært heldig, jeg har fått jobbe både med film, TV og teater.

Stavanger

- Og nå også som beinhard forretningsmann i det nyrike Stavanger?

- Ja; en kjempedelig utfordring! Jonny Kristiansen har det som skal til i en nådeløs bransje; han er skruppelløs, rett og slett. Men jeg må få føye til: Å spille mot og med dyktige folk som Kristoffer Joner, Fridtjov Såheim og Silje Salomonsen var noe ekstra. Det gjorde jobben både morsommere og mer interessant!

I følge vaskeseddelen er Jonny Kristiansen en fremadstormende megler på 25 år. Sulten på penger og suksess trekkes han inn i en skruppelløs finansverden. Med høy sigarføring, champagne og eksklusive eskortepiker tar Jonny sats og sikter mot toppen av finanspyramiden. Jonnys mål er å bli den beste, den rikeste og den mektigste, koste hva det koste vil.

Tøft

- Det er jo ikke nødvendigvis særlig hyggelig miljø filmen beveger seg i?

- Det er et forferdelig tøft miljø. Derfor varer folk heller ikke så lenge i disse jobbene, to år kan være mer enn nok om man skal overleve. Og nå - i disse globale nedgangstider - tøffere enn noen gang.

- Det høres litt voldsomt ut?

- Til gjengjeld er det sant. Som en del av forberedelsene til rollen, bodde jeg en periode i Stavanger, snakket med folk og jobbet litt i finanskretser.

Metropol

- Du er ikke redd for å bli Stavangers mest hatede mann, etter å ha portrettert siddisenes by på denne måten?

- Neida, det bør gå bra. Stavanger er en tidligere middels stor norsk by, som etter oljeventyret har fått et kontinentalt preg over seg. Det skjer noe der hele tiden, festivaler, messer, mønstringer - hver helg!

- Litt «harry»?

- Nei, er det noe Stavanger ikke er, så er det «harry». Og karakterene i filmen er mer utadvendte og vulgære enn «harry», sier Christian Rubeck.

Her kan du lese mer om