JOBBER MED HARRY: Regissør Tomas Alfredson og Harry Hole sjøl, irsk-tyske Michael Fassbender. Foto: UIP

Dette mislikte «Snømannen»-regissøren med Norge

LONDON (VG) Tomas Alfredson insisterte på å filme den første Harry Hole-filmen i Norge. Han er full av lovord om å spille inn her til lands, bortsett fra én ting.

 • Øystein David Johansen

Artikkelen er over to år gammel

Regissøren presenterte «Snømannen» for første gang for pressen i London mandag formiddag, sammen med hovedrolleinnehaverne Michael Fassbender og Rebecca Ferguson.

Les også: Jerngrep rundt «Snømannen»-innspilling

Den svenske regissøren, som tidligere har laget blant annet «La den rette komme inn» kom inn i prosjektet sent, blant annet etter at Martin Scorsese droppet å regissere filmen. Scorsese valgte i stedet å regissere «Silence», men er fortsatt med som en av flere såkalte ansvarlige produsenter.

Scorseses plan var å la handlingen være i Chicago og Detroit, men det var noe Alfredson var imot.

– Det var vrient for meg, for universet er jo i mitt «nabolag». Jeg sa jeg heller ville ha det i Skandinavia. Her har vi snøen, mørket og rare settinger på fjelltopper vi kan bruke.

Les også: Svenske regisserer «Snømannen»

For første gang ble en stor amerikansk studiofilm spilt inn på norske lokasjoner; Oslo, Bergen og Rjukan. Et stort antall norske filmarbeidere var involvert under innspillingen vinteren 2016.

Misfornøyd med én ting

PÅ HØYFJELLET: Det mangler ikke på spektakulær norsk natur i «Snømannen». Her er Michael Fassbender en sjelden gang uten sin grønne Harry Hole-jakke. Foto: UIP

Alfredson er som mange andre full av lovord om den norske naturen, som ikke overraskende er svært tilstedeværende i filmen.

– Norge er velsignet med den mest spektakulære naturen du kan tenke deg. Du kan nesten sette kameraet hvor som helst og finne interessante ting, forteller regissøren til VG.

– Gud har vært generøs med dere! Det har vært fantastisk, og disse filmatiske landskapene kan du åpenbart se i filmen, sier han.

– Men hva med crew og alt det andre rundt?

– Crewet var femti prosent britiske og femti prosent norske. Det fungerte veldig bra, bortsett fra én ting: Det norske og britiske kjøkkenet er definitivt ikke det beste, sier svensken med et smil.

«Snømannen» har norsk premiere 13. oktober. Hvordan filmen mottas blant kritikerne får ikke fansen vite før 12. oktober, da er filmselskapets sperrefrist på anmeldelser.

Flere artikler

 1. Anmeldere om «Snømannen»: Overrasket over at den ikke var bedre

 2. «Snømannen»-regissør Tomas Alfredson: – Det er jækla vanskelig å lage film av bok

 3. «Snømannen»-regissøren: – Har ikke lest norske anmeldelser

 4. Derfor er norsk språk utryddet i «Snømannen»

 5. «Snømannen» takket nei til opptil 10,6 millioner kroner

Fra andre aviser

 1. «Snømannen» kunne havnet i Sverige eller USA. Det nektet norske filmentusiaster å godta.

  Bergens Tidende
 2. – «Snømannen» er oppsiktsvekkende treig og spenningsløs

  Bergens Tidende
 3. Hvis du trodde de norske anmelderne var nådeløse mot «Snømannen», vent til du ser hva de internasjonale anmelderne mener.

  Aftenposten
 4. Snømannen som ble til en sølepytt

  Fædrelandsvennen
 5. Michael Fassbender: – Jeg har knapt hatt det bedre på en filminnspilling

  Aftenposten
 6. Filmstjernen Michael Fassbender er blitt norgesvenn

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no