- Gleder meg til Nobelkonserten

- og i går var Michael Douglas på jobb for en norsk fredsorganisasjon

HAMBURG (VG) - Fredspriskonserten blir spennende, jeg gleder meg virkelig, sier Michael Douglas (59) - og ser fram til sitt første besøk i Norge på over 40 år.

ARTIKKELEN ER OVER 16 ÅR GAMMEL

I går var Michael Douglas på jobb for den norske fredsorganisasjonen Worldview Rights. Han gjorde et stort intervju med den tidligere fredsprisvinneren Joseph Rotblat (95), den eneste nålevende av dem som var med på å utvikle den amerikanske atombomben under krigen.

- Du vet, det er dette jeg er engasjert i, det er dette som interesserer meg, sier Michael Douglas til VG etter det svært engasjerte intervjuet med Rotblat.

- Vi trenger folk som Michael Douglas. Om folk ikke hører på meg, så hører de kanskje på ham, innskyter Joseph Rotblat, som til tross for sine 95 år er levende opptatt av at fredsbudskapet skal komme ut i mediesamfunnet.

Engasjert

Superstjernen Douglas er svært samfunnsengasjert. Det var det som gjorde at han sa ja til å lede Nobelkonserten i Oslo i desember - og ikke minst var det som gjorde at han sa ja til å være aktivt med i den Stavanger-baserte organisasjonen Worldview Rights virksomhet før det.

- Hvorfor jeg sa ja? Fordi nedrustning er mitt felt. Det er det jeg jobber med, sier Michael Douglas.

Det pussige er at hans første besøk i Norge hadde bånd til gårsdagens intervju med atomfysikeren Rotblat. Douglas var nemlig med pappa Kirk som turist mens faren spilte inn filmen om tungtvannsaksjonen i Telemark.

- Etter tungtvannsaksjonen visste jeg at tyskerne ikke kunne utvikle noen atombombe. Da var det ingen grunn for USA til å gjøre det heller, sier Rotblat.

Forelsket

Michael Douglas har fortalt kona Catherine Zeta-Jones at han opplevde sin første virkelig forelskelse under den turen, med en jente som het Kari. Flere norske kvinner har siden påstått at de har vært Kari.

Lederen for Worldview Rights, Rune Hersvik, klarte å få Michael Douglas til å tenne på ideen om en intervjuserie med tidligere fredsprisvinnere, som gårsdagens Rotblat-intervju var en del av. Ja, skuespilleren ble så tent at han ville være med på å lede hele aksjonen.

- Dette skjedde i London i vinter. Vi ble sittende i timevis og snakke om det. Han ville være med på å forme hele kampanjen. Tittelen, «What so hard about peace?», er også hans idé, forteller Rune Hersvik - som understreker at Worldview Rights har en strategisk allianse med Kirkens Nødhjelp, og at også den amerikanske organisasjonen Community Foundation var med i gårsdagens seanse i Hamburg. Serien er et samarbeid mellom Community Foundation og Worldview Rights, med Michael Douglas i førersete.

- Vi har allerede gjennomført et slikt intervju, det var Bono som møtte Mikhail Gorbatsjov i Italia. Vi har planer om flere andre, blant andre Paul Simon og Dalai Lama, Peter Gabriel og Aung San Suu Kyi, og også Paul Simon og Desmond Tutu.

- Spennende menneske

Kanskje blir det også flere intervjuer med Michael Douglas bak mikrofonen. Gårsdagens opptak i Hamburg var i hvert fall usedvanlig vellykket, nærmest et dokument for fremtiden, med tanke på at Joseph Rotblat er 95 år og kan mer om utviklingen av atombomben under den annen verdenskrig enn noe annet nålevende menneske.

- Veldig spennende menneske å møte, fastslo Douglas overfor VG etterpå.

- Det samme synes jeg, smilte Rotblat, og ba Michael hilse til Catherine Zeta-Jones.

Michael Douglas minnet om at han er født samme år som Rotblat opplevde dramatikken rundt utviklingen av atombomben, 1944. Joseph Rotblat bestemte seg til slutt for å trekke seg fra forskergruppen. Han fikk høre om Hiroshima-bomben på radio noen måneder senere. Det var et sjokk for ham.

- Hils Norge

Intervjuet mellom de to skal distribueres gjennom flere av verdens største TV-kanaler og kan komme til å bli sett av hundrevis av millioner mennesker.

Men først skal altså Michael Douglas, og kona, lede Nobelkonserten i Oslo den 11. desember - til en halv milliard husstander i 100 land. De blir minst fire dager i Norge.

- Hils Norge og si at jeg ser fram til det, er siste melding fra Michael Douglas - og han ser gjerne at vi tar med Joseph Rotblats klare svar da Douglas i går spurte ham om det noen gang kan bli fred på planeten vår:

- Ja! Jeg har gjennomlevd to kriger og kjenner krigens lidelser. Det er nesten ingen som vil ha krig!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder