Stor Traffic

«Traffic»

Regi: Steven Soderbergh. Med: Michael Douglas, Don Cheadle, Benicio Del Toro, Catherine Zeta-Jones, Erika Christensen, Dennis Quaid. Am. drama/thriller. 15 år.

Artikkelen er over 19 år gammel

Soderbergh setter i fokus alle fasetter av narko-omsetningen. Gjennom parallelle handlinger og miljøer borer han inn i et konglomerat av løgner, bedrageri, svik, kriminalitet og korrupsjon som til syvende og sist ender med millioner av narko-avhengige unge og gamle verden over.

Hett miljø

Narkotikatrafikken mellom Mexico og USA er det sentrale i dette vidspektrede bildet. Selve kjernen i det tilsynelatende uløselige problemet. Effektivt og energisk veksler «Traffic» mellom de ulike narko-spor.

Kameraet pulserer der premissene legges, det være seg i et på alle måter hett miljø langs den meksikanske grensen, i de politiske rom i Washington, hos den styrtrike narko-baron som styrer «trafikken» eller hos spenningshungrig ungdom - brukerne. Soderbergh vever et spenningsfylt, men nokså krevende nett.

Du må være observant i sceneskiftene for å henge med i detaljerte opplysninger om hvem som jobber med hvem og hvem du kan stole på. «Traffic» er i så måte nøktern kynisk; i denne businessen er korrupsjon og lureri den dominerende drift hos de involverte.

Rollebestningen er imponerende. Michael Douglas er dyktig nøktern som idealistisk sjef for arbeidet mot narkotika. Erika Christensen er overbevisende dekadent som hans livstrøtte datter som doper seg ned hver gang pappa er bortreist (og det er han jo stadig).

Catherine Zeta-Jones er handlekraftig stø når hun tar affære på sin manns vegne - en narko-baron som havner innenfor murene. Og heldigvis fikk Benicio del Toro sin velfortjente Oscar for beste birolle. Han er meksikansk politimann som gradvis engasjerer seg og tar sjansen på ikke å være korrupt. I mine øyne er han filmens hovedrolle.

Helter og skurker

Soderberghs film serverer ingen greie løsninger, både skurker og helter får sin del av tap og gevinst - slik de gjør i narkotrafikkens daglige virksomhet. Det dreier seg om enorme pengesummer - som begynner med en ungdom som kjøper «noe» av en kompis på gata.

Også her til lands er det enklere for en trettenåring å skaffe seg dop, enn en halv pils på Rimi.

BORGHILD MAALAND

Mer om

  1. Filmanmeldelse

Flere artikler

  1. Screen Actors Guild Awards: Tårevåte stjerner

  2. Gladiator nominert til 12 Oscar

  3. Matt Damon: Stolt av naken-scene

  4. 20 film- og serietips på TV

  5. Norske André med dramatisk «Vikings»-rolle

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder