NY UTFORDRING: Thomas «Fingern» Gullestad skal spille krigshelten Jan Baalsrud i en ny stor norsk film Foto: Trond Solberg , VG

Thomas «Fingern» Gullestad blir Jan Baalsrud

Thomas «Fingern» Gullestad (35) skal spille den legendariske norske krigshelten Jan Baalsrud i en ny spillefilm med Harald Zwart som regissør.

Artikkelen er over fire år gammel

Nyheten ble sluppet i NRK Dagsrevyen mandag kveld.

– Det tok lang tid før jeg fikk svar og jeg trodde det nesten ikke var sant da jeg fikk beskjed om at jeg fikk rollen, sa Thomas Gullestad i Dagsrevyen.

Regissøren Harald Zwart ga blant annet denne begrunnelsen for hvorfor valget falt på Gullestad som ikke akkurat kan skilte med en lang rolleliste på sin CV:

– Alle jeg snakket med som kjente Jan Baalsrud beskrev ham som en varm person med et godt smil og det var viktig for meg å finne en person til rollen med de egenskapene.

Thomas Gullestad la i Dagsrevy-intervjuet ikke skjul på at han synes det er en stør ære å få lov til å spille Jan Baalsrud i Harald Zwarts nye film.

– Nå forbereder jeg meg ved å lese mye og så må jeg slanke meg så mye jeg bare kan klare, sa Gullestad.

Les også: «Finger’n» vant «Mitt dansecrew»

– Men Baalsrud veide på det minste 35 kilo – og det er kanskje litt vel mye å slanke seg, parerte Zwart.

Thomas Gullestad, mest kjent som «Fingern» i «Klovner i kamp», er et velkjent navn i det norske hipp-hop-miljøet. VG var mandag kveld i kontakt med Gullestad, men han ønsker ikke å si noe mer om sin nye rolle.

Det nye filmprosjektet har fått navnet «Den tolvte mann» – og med seg på laget har Harald Zwart fått Aage Aaberge som var produsent for Kon-Tiki filmen for fire år siden.

Da «Fingern» giftet seg med Jenny Skavlan: – Det falt en tåre

– Dette er historien om motstandsmannen Jan Baalsrud og hans legendariske flukt fra nazistene under 2. verdenskrig. Vår film skildrer det hele sett fra tysk side, sa Aaberge i et intervju med Aftenposten i begynnelsen av februar.

Filmen har et budsjett på 64 millioner kroner og har fått 15 millioner i støtte fra Norsk filminstitutt. Innspillingen som blant annet skal foregå i Troms starter i vinter og fortsetter neste vinter. Det er Petter Skavlan som har skrevet manus til filmen.

NI LIV: Jack Fjeldstad som Jan Baalsrud i Arne Skouens film, «Ni liv». Her svømmer han over et isstrødd sund under innspillingen i Lyngseidet i 1957. Foto: Aage Storløkken , NTB scanpix

– I tillegg til Baalsrud utrolige flukt, vil vi fokusere på de tyske soldatene som var i Troms, om mannskapet på fiskeskøyten Brattholm som ble torturert og drept, har Petter Skavlan tidligere fortalt i et intervju med VG.

Thomas og Jenny er Norges nye stjernepar

Det er ikke først gang Jan Baalsruds dramatiske flukt under 2. verdenskrig blir filmatisert. Filmen «Ni liv» fra 1957 av Arne Schouen og med Jack Fjeldstad i rollen som Jan Baalsrud, er legendarisk og den ble i 1958 nominert til Oscar for beste fremmedspråklige film.

Jan Baalsrud var den eneste overlevende etter et sabotasjeoppdrag i Troms i 1943. Historien om Baalsrud og den dramatiske flukten gjennom Lyngsalpene til Sverige, regnes som en av mest kjente fra annen verdenskrig.

VG+: Hadde Jan Baalsrud ni liv? (krever innlogging)

I TV-serien «I Jan Baalsruds fotspor» fra 2014 forsøkte to elitesoldater å gå samme rute som Baalsrud flyktet.

«Den tolvte mann» bygger på boken skrevet av Tore Haug, nevøen til Baalsrud.

– Jan likte ikke boken «Ni Liv», fortalte forfatteren Tore Haug i et intervju med VG i 2013.

VIRKELIGHETENS JAN BAALSRUD: Krigshelten Jan Baalsrud, (1917-1988) viser frem foten som mangler tær. Det gikk koldbrann i tærene under hans flukt fra tyskerne under krigen. Baalsrud kappet selv av seg tærne med en lommekniv under flukten. Dette bildet er fra 1955. Foto: Aktuell / Scanpix Foto: ,

Han brukte seks år på å oppsøke alle de som hadde vært i kontakt med Jan Baalsrud i Troms, og han lette i Hjemmefrontmuseet og museer i Tyskland og USA. I 2001 utga han sammen med norsk-amerikanske Astrid Karlsen Scott boken «Jan Baalsrud og de som reddet ham».

- Jeg hadde en meget god kilde i Jans egen bror, som visste veldig mye. Vi fikk også tilgang til en del materiale som forfatteren Kjell Fjørtoft hadde samlet i et arkiv i Washington, D.C., fortalte Tore Haug til VG.

Harald Zwart har hele tiden vært opptatt av at ikke skal bli en ny versjon av «Ni liv». Han er opptatt av at historiens hjerte ligger hos alle menneskene som hjalp Baalsrud underveis.

– Jeg ser på dette mer som et karakterdrama enn som en voldsom episk krigsfilm. Dette er en intim historie om én manns flukt og en tysk offiser som er besatt av å finne ham, sa Zwart i et intervju med nrk.no

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder