VERDENSPREMIERE: Michael Moore og hans kone, Katleen Glynn, på den røde løperen under verdenspremieren på "Capitalism - A Love Story". Foto: Reuters / Scanpix

I møte med VG Nett: - Se til Norge, mener Michael Moore

VENEZIA (VG Nett) - Det bør bli sagt til den øvrige verden: Vil dere se hvor det lages virkelige gode filmer nå - se til Norge!

  • Jon Selås

Artikkelen er over ti år gammel

Den amerikanske filmkjempen Michael Moore (55) sporet øyeblikkelig av fra hans egentlige oppgave da VG Nett møtte ham i Venezia i september - og spurte ham om hans forhold til norsk film.

Han inviterte fire av dem til sin egen festival, Traverse Film Festival i Michigan, tidligere i år: Erik Poppes «deUSYNLIGE», Tommy Wirkolas «Død snø», Bent Hamers «O'Horten», og kortfilmen «Bygningsarbeidere» av Kajsa Næss.

Les også: deUSYNLIGE åpner Michael Moore-festival

Best

- Helt ærlig: «deUSYNLIGE» er det beste filmdramaet jeg har sett på årevis. Og nazizombiefilmen «Død snø» er aldeles hemningsløs. Det var en vanvittig stemning under midnattsvisningen av den; folk gikk amok, mann! Så jeg sier det til så mange jeg kan: Se til Norge, det er der den nye, gode, originale filmskapingen befinner seg!

Sliten

Moore virker nesten lettet over å kunne slippe seg løs på et annet emne enn «Capitalism - A Love Story», hans siste dokumentarfilm, med verdenspremiere her i Venezia.

Les anmeldelse av filmenher

Den er et angrep på den rådende amerikanske kapitalismen, der han påviser hvordan enorme konserner gjør alt de kan for at én prosent av befolkningen i virkeligheten kan utnytte 95 prosent. (Moore regner antakelig med en «middelklasse» på fire prosent...)

(Saken fortsetter under bildet)

SMÅKLOVN: Ettersom Michael Moore mener kapitalkreftene i USA teknisk sett har beått økonomisk statskupp, ønsker han å gjøre en sivil arrestasjon av diverse direktører i "Capitalism - A Love Story". Han kommer bare til dørvaktene.... Foto: Image.net

Eksemplene er mange. Men blant det nye han bringer til torgs i denne filmen, er hvordan arbeidsfolk og arbeidsplasser utnyttes til siste blodsdråpe. Ikke så få storselskaper har laget systemer som utnytter selv døde medarbeidere: De tegner livsforsikringer på dem - for eget bruk, uten å involvere arbeidstakeren selv.

Siden kvinner er de mest produktive og pålitelige arbeidstakere av alle, er unge, døde, kvinnelige ansatte det mest lønnsomme som finnes: Selskapet får selv premieutbetalingen. Avdødes familie får ingen ting.

Trett

Moore virker trett, og er under et enormt press. Problemet er ikke de saklige argumentene:

- Kom med dem! Jeg skal diskutere med hvem som helst, hver dag! Men ingen opponenter vil møte meg lengre. De tør ikke. I stedet er det utelukkende personlige angrep høyresiden i USA har bestemt seg for å bruke mot meg. Og jeg må innrømme: Det er slitsomt.

- Er du redd, også?

- Jeg har i alle fall vært det. Dette med min personlige sikkerhet vil jeg ikke snakke om nå; tidene er for usikre. Senere kan det komme en bok, der skal jeg gå nøye gjennom dette. Men, se: Her inne i intervjurommet er det en sikkerhetsvakt. En annen står på utsiden. Og jeg er bare en filmskaper som bruker tid og energi på det mest grunnleggende av alt: Ytringsfriheten, til å påpeke ting i samfunnet jeg mener er gale!

Ondskap

- Min virksomhet er i ordets grunnleggende betydning bestemt ut fra at jeg ønsker å være en ansvarlig borger i et demokratisk samfunn. I grunnloven vår står det mye om likhet og om å dele. Ikke et eneste ord er sagt om utbytting og om å tjene på andre folks elendighet. Har dere noe annet enn demokrati i deres grunnlov? Har dere grunnleggende bestemmelser om fortreffeligheten ved å lure penger fra dem som har minst?

- Selvfølgelig ikke; den grådige kapitalismen som vi har sett utvikle seg i USA og andre deler av verden, er ikke annet enn ren, skjær ondskap!

- Er kampen din verd prisen?

- I det siste har jeg forsøkt å gå gjennom mine erfaringer. Jeg har spurt meg selv: Ville jeg gjort det samme om igjen; er det verdt det? For første gang må jeg medgi at jeg ikke er sikker på om jeg ville gjort det samme om igjen.

Vanskeligere

- I dine tidlige filmer brukte du mye konfrontasjonsteknikk. Men nå når du tydeligvis ikke frem til direktørene og styreformennene; allerede dørvaktene vet hvem du er?

- Ja, arbeidet mitt er blitt mye vanskeligere på den måten. Mennene på toppen er blitt redde for å snakke med meg. Det skal de også være. Men jeg når altså ikke frem til dem, dessverre.

- Lager du filmer ut fra raseri eller engasjment?

- Det er nødt til å være engasjement. Det er filmskaper jeg først og fremst er; filmene mine skal være verdt å se - som filmer, de skal underholde!

Raseri

- Raseri er bare nyttig til én ting: Å lage humor. Alle gode komikere, som har betydd noe i samfunnet, har vært rasende. Humor blir en måte å forholde seg til og kanalisere raseriet.

- Hvordan oppsto ideen til filmen?

- Det var i grunnen enkelt: Vi dyrket frem den mest idiotiske ideen vi kunne finn fram til. Og tok det videre derfra. Dessuten var det - for noen av oss - klart at det økonomiske sammenbruddet ville komme: Et totalt kynisk samfunnssystem, som baserer seg på utbytting av det store flertallet mennesker, er det motsatte av demokrati.

Lykkeligvis har vi fortsatt demokratiet, så motkreftene kan mobiliseres.

Tro

- Vanlige mennesker kan utrette vidunderlige ting! Før det skjedde, hvem ville trodd vi skulle få en afro-amerikansk president i USA, Sovjetunionen skulle oppløses, Berlin-muren skulle falle, at Nelson Mandela skulle bli satt fri - og attpåtil blir president og nasjonal forsoner i Sør-Afrika?

- Ikke jeg. Men det skjedde. Så egentlig er jeg optimist, jeg er bare litt utsikker på om jeg selv greier å holde på stort lengre.

- Barack Obama er åpenbart din mann. Hva i alle dager skal du lage film om nå?

Temaer

- Temaene er utallige! Jeg får tusenvis av brev hver uke. Jeg skulle ønske jeg kunne klone meg selv tusen ganger å lage film om alt.

- Det går selvfølgelig ikke. Men temaene er der, altså. Og jeg skal bare forsøke å jobbe i samme retning som Obama. I åtte år har vi hatt en ondsinnet, antidemokratisk, forferdelig administrasjon i Det hvite hus. Det vil forundre meg enormt om Obama makter å rette opp tragedien på åtte måneder, for ikke å si åtte år, sier Michael Moore.

Les også

Flere artikler

  1. Kjendiser reagerer på avlyst «The Interview» -premiere

  2. Judi Dench i Venezia: - Jeg vil savne James Bond

  3. Pluss content

    Fem skandaler som rystet Cannes

  4. Kommentar: Verdens viktigste Oscar

  5. Eksklusivt intervju med VG: Clooney om frieriet til Amal: - Ante ikke hva hun ville svare

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder