Minister på rød løper

HAUGESUND (VG Nett) Jonas Gahr Støre åpnet «New Nordic Films» under Den Norske Filmfestivalen.

 • Øystein David Johansen

Artikkelen er over 12 år gammel

Foto:

Utenriksministeren hadde tatt turen til Haugesund for å åpne New Nordic Films, den årlige markedsplassen for filmer fra hele norden, som arrangeres under Den Norske Filmfestivalen.

Den svenske mesterregissøren Roy Anderssons nye film «Du levande» markerte åpningen, men før det holdt Gahr Støre en tale hvor han siterte fra filmen.

- Ingen forstår meg

- Jeg snakket med Roy Andersson under middagen i dag og han fortalte meg at en setning som går igjen i filmen er: «Ingen forstår meg!». For en politiker er dette ganske gjenkjennelig, sa Gahr Støre til salens latter.

Utenriksministeren benyttet også anledningen til å skryte av regjeringens filmsatsing, som i budsjettet er økt med over 60 millioner kroner. Han lovet også videre satsing.

Gahr Støre understreket regjeringens to hovedmål med filmsatsingen: å øke volumet av filmer som når et stort publikum, og å fortsette jobben med å få flere kvinner foran og bak kameraet.

PÅ DEN RØDE LØPEREN: Katja Eyde Jacobsen, Roy Andersson, Haugesund-ordfører Petter Steen og utenriksminister Jonas Gahr Støre. Foto: Jon Selås.

En ung norsk kvinnelig regissør fikk lov til å «varme opp» for den svenske regissøren. Katja Eyde Jacobsens (29) kortfilm «Interlude» ble vist før hovedfilmen.

Eksklusiv visning

Roy Anderssons film «Du levande» fikk en eksklusiv visning i kveld. Filmen er tidligere kun vist i Cannes og har ennå ikke hatt premiere i hjemlandet Sverige. Roy Andersson var selv til stede og presenterte filmen, den første siden prisbelønte «Sanger fra annen etasje» i 2000.

Komplett filmografi: Roy Andersson

«Du levande» er en film med lett gjennkjennelig «Andersson-preg», men regissøren lovet publikum mer humor denne gangen enn med den litt mørkere «Sanger fra annen etasje».

Mer om

 1. Film

Flere artikler

 1. Heder til Roy Andersson

 2. Kronprinsen åpnet nordisk filmfest

 3. Svensk film kuppet gjev filmpris

 4. «Magnus» vant sin første filmpris

 5. -Æ elske film!

Fra andre aviser

 1. Klart for «Tatt av kvinnen»

  Fædrelandsvennen
 2. Ti norske filmer til San Sebastian

  Bergens Tidende
 3. Stjernedryss under årets filmfest i Haugesund

  Bergens Tidende
 4. Ærespris til Faithfull

  Fædrelandsvennen
 5. Fra Kortfilmfestivaldebut til Filmfestivalen på ett år

  Fædrelandsvennen
 6. Sødahl fikk pris for beste regi i Montreal

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder