MØTTE WILLAMS MANGE GANGER: Aud Berggren sammen med Robin Williams i 1994. Foto: VG,

Les det siste VG-intervjuet med Robin Williams: – Jeg har innsett at alkohol ikke er min venn

Journalist Aud Berggren i Los Angeles: - Alle er i sjokk her

Aud Berggren møtte Robin Williams ti ganger, og var imponert over åpenheten hans i intervjuer. Her kan du lese det aller siste intervjuet hun gjorde med ham.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Alle er helt i sjokk her, og det er slett ikke bare bransjefolk, sier VGs mangeårige Los Angeles-reporter Aud Berggren etter nyheten om Robin Williams bortgang.

– Han var et godt menneske rett og slett, og han gjorde veldig mye for andre. Han arrangerte blant annet sykkelløp i San Francisco, og alle inntektene ga han til veldedighet. Og så var han alltid flink til å hjelpe frem andre komikere

Hun har truffet avdøde Robin Williams over ti ganger, en skuespiller som gjorde et sterkt inntrykk på den drevne reporteren.

MANGEÅRIG LA-REPORTER: Aud Berggren, her fotografert i 2008. Foto:Pontus Höök,VG

– Det var aldri noen nykker, ikke en eneste gang. Jeg skrev en gang at et print-intervju ikke kan yte ham helt rettferdighet. Det var fordi han gjorde så mye ut av seg i et intervju, han skiftet stemme hele tiden, og gjorde masse rart med kroppen, sier Berggren.

– Han var også åpen om alkohol- og rusproblemene sine i intervjuer.

Politiet mener Williams trolig døde som følge av selvmord.

Berggren minnes også hvor ivrig han var når han snakket om barna. Mandag morgen la datteren Zelda ut en siste hilsen til sin far på Twitter.

– Han elsket barna over alt på jord. Like etter at datteren Zelda var født hadde han henne med på intervju-hotellet. Han snakket bare om henne hele tiden. Men selv hadde han en ensom barndom, en tid hvor han fantaserte og fant på mye, sier Berggren.

Hun gjorde det siste intervjuet med Robin Williams i 2006. Her kan du lese hele intervjuet:

LÅNTE STEMMEN: Robin Williams spilte i flere animasjonsfilmer, blant andre «Happy Feet». VGs Aud Berggren møtte skuespilleren i forbindelse med denne filmen i 2006. Foto:Shaun Curry,AFP

Robin Williams-intervju fra 2006: «Jeg har innsett at alkohol ikke er min venn»

LOS ANGELES (VG) - Jeg har mer energi etter rehab. Nå fungerer jeg på alle sylindrene igjen! sier Robin Williams (55) fornøyd.

Han hadde vært tørrlagt alkoholiker i 20 år før han begynte å drikke igjen. I sommer la han seg frivillig inn til avvenning. Likevel har han jobbet nesten hele tiden. Nå er han aktuell i den animerte musikalen «Happy Feet» som har Norgespremière i morgen.

Der har han stemmen til flere pingviner som trues av katastrofe fordi Antarktia smelter, og fisken i havet forsvinner. «Happy Feet» er et miljøopprop fra australske George Miller som laget «Mad Max» og «Babe».

Fleiper

Robin tror ikke at avvenningen vil ha følger for karrieren. Han har tross alt vært på dypt vann før og overlevd.

– Men de kommer ikke til å ha åpne barer på settet lenger, fleiper komikeren før han blir alvorlig i de neste to setningene.

– Jeg var rundt alkohol i tyve år uten å drikke. Men jeg har innsett at alkohol ikke er min venn. En optimist ser glasset som halvveis fullt. En pessimist ser det halvveis tomt. En alkoholiker lurer bare på hvor flasken er!

Standupfyren fornekter seg ikke. Han må avslutte med en «punch line». Og han skal faktisk tilbake på komedieklubbene der han ikke har opptrådt på fem år.

– Jeg kommer til å bruke erfaringen fra rehab, sier han og kommer sporenstreks med en politisk ukorrekt vits om hvorfor irene drikker så mye. De får det inn med morsmelken: som Guinness rett fra brystet.

DET SISTE VG-INTERVJUET: Aud Berggren møtte Robin Williams i 2006 i forbindelse med «Happy Feet». Foto:Faksimile,

Mel Gibson ble arrestert for fyllekjøring og jødehets på Pacific Coast Highway i Malibu i slutten av juli, og la seg raskt inn til avvenning. Det skulle ifølge ryktene ha fått Robin til å våkne opp slik at han også la seg inn.

– Nei, jeg var allerede i rehab, men ingen visste om det da episoden med Mel og den jødiske politimannen skjedde. Vi lurte på om Mel kanskje kom til oss, men det gjorde han ikke, sier Robin, som bor i San Francisco ikke langt fra Californias største vindistrikter, der han var til rehab.

– Tenk deg det, midt blant vingårdene!

Som alle komikere har Robin en veldig seriøs side. Den bruker han til gode gjerninger. Som ivrig syklist er han med på turneringer med folk som har mistet lemmer som en arm eller et ben. Han er også aktiv i miljøvernsaker sammen med fruen Marsha som er av finsk / filippinsk avstamning.

– Siden jeg nettopp har vært til avvenning, har jeg tenkt på at det er så mye mer enn alkohol vi er avhengige av, og som kultur er vi nesten under hypnose. Vi klager over bensinprisen, men ikke hva det koster å kjøpe rent vann. Kroppen min trenger ikke bensin, men jeg trenger luft uten nitrogen, og jeg trenger vann uten arsenikk, og kvikksølv er en gift som stadig øker, sier Robin, som synes det er viktig at kjente mennesker som Angelina Jolie, Brad Pitt og George Clooney setter søkelyset på saker som trenger støtte.

Robin Williams har blitt beskyldt for å lide av ADHD fordi han er så kjapp i kjeften, og bladet Newsweek diagnostiserte ham som manisk-depressiv.

– De sa at jeg hadde en manisk uttrykksform som komiker, og jeg var enig. De spurte om jeg noen gang ble trist, og jeg sa ja. Så de ga meg merkelappen manisk-depressiv, ler han.

– Hva er det viktigste i livet ditt nå?

– Familie og venner. Du setter enda større pris på dem etter det jeg har vært gjennom, for du vet at du ikke er alene. I 20 år var jeg edru alene. Nå kan jeg dele følelsene mine med andre, sier Robin som mener at det er kjempeviktig å uttrykke at man trenger hjelp. Han delte også dette med barna, sønnen Zachary (23) fra et tidligere forhold og de to han har med Marsha, datteren Zelda (17) og sønnen Cody (15).

– De forsto, og de støttet meg og ønsket meg velkommen hjem, sier en rørt Robin Williams.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder