POPULÆRE TV-STJERNER: Jon Hamm, January Jones, Elisabeth Moss, Christina Hendricks og John Slattery - slik de ser ut i dag. Foto:AFP og AP,

Visste du dette om «Mad Men»-skuespillerne?

Her får du vite hva stjernene gjorde før de kastet seg ut i 60-tallseventyret.

Angelica Hagen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Dramaet om en av New Yorks mest prestisjefylte reklamebyråer er i ferd med å ta slutt. Mandag ble siste episode av «Mad Men» sendt.

KOMMER DU TIL Å SAVNE «MAD MEN»?Kjør debatt i kommentarfeltet!

2003: Jon Hamm på Broadway-party. Foto:GETTY IMAGES,

Kommentar:Nekrolog over en reklamefigur

Jon Hamm (44)

Hamms første skuespillerrolle var i «Ole Brumm» i første klasse. I en alder av 16 år spilte han Judas i «Godspell» og fikk sansen for det, selv om han ikke tok det særlig seriøst. Ett år etter at faren døde, i da Hamm var 21 år, reiste den gryende skuespilleren til Hollywood for å besøke kompisen Paul Rudd.

Han flyttet dit permanent tre år senere og jobbet som servitør mens han lette etter sitt store gjennombrudd. Det kom imidlertid i dramaserien «Providence» og senere «Space Cowboys», som igjen førte til rollen som hovedrollen Don Draper i «Mad Men».

Prøvde å finne date på TV

Moren til Hamm døde da han var bare to år gammel, og mye av grunnen til at han fikk rollen, var fordi han har til felles med hovedpersonen å vokse opp uten foreldre.

Les også:«Mad Men»-stjerne ute av rusklinikk

January Kristen Jones (37)

2003: January Jones på filmpremiere for 12 år siden. Foto:GETTY IMAGES,

Jones er fra South Dakota, men flyttet til New York etter videregående skole for å jobbe som modell. Skuespillerkarrieren startet med en TV- reklame. Senere dukket hun opp i et par serier, men hun fikk den første store rollen i «All the Rage» i 1999.

Filmen slo aldri gjennom, og gjennombruddet kom ikke før to år senere i filmen «Bandits». Etter dette endte det treårige forholdet til Ashton Kutcher. Senere har hun dukket opp i filmer som «Anger Management» og «American Wedding». I «Mad Men» spiller hun rollen som den vakre, men usikre Betty (Draper) Francis. Egentlig prøvespilte hun for rollen som Peggy Olson, men Betty Draper-karakteren ble utviklet og Jones passet bedre til den.

2001: Elisabeth Moss på TV-galla for 14 år siden. Foto:GETTY IMAGES,

Anmeldelse:Dette er starten på slutten av «Mad Men». Snufs.

Elisabeth Moss (32)

Moss er født i Los Angeles og er datter av to musikere. Hennes første TV-opptreden fikk hun da hun var åtte år gammel i NBC-serien Lucky Chances. To år senere dukket hun opp i syv episoder av «Picket Fences», som medførte flere TV-opptredener.

I 2009 giftet hun seg med skuespiller Fred Armisen, men ekteskapet varte bare to år. Hun har vært med i en rekke filmer før hun tok rollen som Peggy Olson i Mad Men i 2007.

Peggy startet som sekretæren til hovedpersonen Don Draper, men ble senere tekstforfatter.

2001: Christina Hendricks på Glaad-galla for 14 år siden. Foto:GETTY IMAGES,

Christina Hendricks (40)

Hendricks er født i Knoxville, Tennessee, og vokste opp i Idaho. Senere flyttet familien til Virginia, og Hendricks begynte med skuespill på skolen.

Fra alderen 18 år til 27 år satset hun på en modellkarriere. Tidlig i 20 årene var hun å se på TV, deriblant i roller i «Beggars and Choosers» og «Kevin Hill».

Selv om hun tidligere har vunnet pris for sin deltakelse i serien «Firefly», kom det største gjennombruddet i «Mad Men», der hun spiller Joan (Holloway) Harris.

Rich Sommer (37)

Sommer drev med improvisasjonsteater etter at han ble ferdig med skolegangen, men ville jobbe som skuespiller på fulltid. Han så en annonse for Cleveland Play House i et teatermagasin og bestemte seg for å søke. I 2004 flyttet han og kjæresten, Virginia Donohoe Sommer, til New York og giftet seg året etter. I 2007 flyttet de til Los Angeles. Allerede i begynnelsen av karrieren drømte Sommer om en legendarisk rolle, noe han kunne fortelle barnebarna om, og det har han fått med rollen Harry Crane i «Mad Men». Han har tidligere spilt i filmer som «The Devil Wears Prada» samt flere reklamefilmer.

2001: John Slattery spilte mot Sarah Jessica Parker i «Sex og singelliv». Foto:GETTY IMAGES,

John Slattery (52)

Slattery landet sin første TV-jobb i 1988 og har hatt fin flyt i arbeidslivet siden. Han har vært med i serier som «Judging Amy», «Sex og singelliv», «Will and Grace», «Frustrerte Fruer» og «Ed». Han har i senere tid jobbet som både skuespiller, produsent og manusforfatter. I 1998 giftet han seg med Talia Balsam. Han har fått fire Primetime Emmy Awards-nominasjoner og to Critics' Choice Television Awards for rollen som Roger Sterling i «Mad Men».

Aaron Staton (34)

Staton har en bachelor i teater fra Carnegie Mellon University. Han hadde sin Broadway-debut med «Mamma Mia». Senere var han med i flere teaterstykker, filmer og serier, blant annet «7th Heaven». Han har jobbet med stjerner som Scarlett Johanson i «The Nanny Diaries» og Robin Williams i «August Rush». Han er likevel kanskje mest kjent for rollen som Ken Cosgrove i «Mad Men». Karakteren Ken bruker med tid på drikking, flørting og sladring, enn å jobbe, selv om han har store litterære ambisjoner og har blitt publisert i blant annet «The Atlantic Monthly», noe som skaper sjalusi fra både karakterene Peter Campbell og Paul Kinsey.

Vincent Paul Kartheiser (36)

Kartheiser er fra Minnesota, og det var her han hadde sin første opptreden på barneteatret. Der spilte han blant annet i Pippi Langstrømpe. Han hadde sin første TV-opptreden i 1993. Senere dukket han opp i filmen «Alaska», som ga ham hovedrollen i «Masterminds» året etter. Kartheiser har i senere tid spilt i flere anerkjente filmer, blant annet «Dandelion», før han tok rollen som den ambisiøse reklamemannen Pete Campbell i «Mad Men».

KOMMER DU TIL Å SAVNE «MAD MEN»?Kjør debatt i kommentarfeltet!

Les også:«Don Draper» får millionlønn

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder