I TRØBBEL: James Franco og Seth Rogen spiller hovedrollene i «The Interview».
I TRØBBEL: James Franco og Seth Rogen spiller hovedrollene i «The Interview». Foto:Ed Araquel,

Amerikanske medier: USA kobler Sony-hacking til Nord-Korea

Filmgiganten avlyser premiere

FILM

Amerikanske myndigheter kobler hackingen av Sony til Nord-Korea. Filmprodusenten avlyser filmpremieren for «The Interview» etter terrortrusler fra hackere.

Publisert: Oppdatert: 18.12.14 08:08

Amerikanske myndighetskilder opplyser til ABC News at de mener de som hacket Sony ble ledet av Nord-Korea, men personen eller personene som stod bak ikke befant seg i landet.

Det har tidligere vært mistanke om at Nord-Korea står bak hackingen, men det har regimet avvist.

Onsdag kveld ble det kjent at Sony Pictures avlyser verdenspremieren på filmen «The Interview» første juledag. Komedien som har kostet om lag 300 millioner kroner å produsere handler om en talkshow-vert (James Franco) og produsent (Seth Rogen) som får i oppgave av CIA å ta livet av Nord Koreas leder Kim Jung-un. (Randall Park)

Premieren nå utsatt på ubestemt tid etter at flere store kinobedrifter dropper å vise filmen på grunn av terrortrusler fra hackere.

– Vi er triste over innsatsen for å hindre distribusjonen av filmen, og i prosessen skade vårt firma, våre ansatte og det amerikanske publikum. Vi står bak våre filmskapere og deres rett til å uttrykke seg fritt og er ekstremt skuffet av dette utfallet, heter det i en uttalelse fra Sony.

Filmgiganten har blitt rystet av flere lekkasjer og trusler fra hackergruppen som kaller seg Guardians of Peace de siste ukene. Tirsdag advarte gruppen kinoer mot å vise filmen og ba publikum holde seg unna kinosalene og refererte til terrorangrepet mot USA 11. september 2001.

– Vi vil tydelig vise dere, akkurat når The Interview vises og på disse stedene, inkludert på premieren, hvilken bitter skjebne de som søker moro i terror, vil bli dømt til, står det i starten av beskjeden som er sendt til journalister, ifølge nettsiden TheVerge.

– Verden vil bli full av frykt. Husk 11. september 2001. Hva enn som skjer i de kommende dagene skjer som følge av grådigheten Sony Pictures Entertainment. Hele verden vil fordømme Sony, står det videre i beskjeden.

President Barack Obama fortalte i et intervju at myndighetene vil informere dersom det foreligger bevis for at trusselen er troverdig, skriver Hollywood Reporter.

Men for nå sa Obama: «Min anbefaling er at folk skal gå på kino».

Tidligere torsdag varslet kinokjedene Regal Cinemas, Cinemark, Cineplex og AMC Entertainment at de utsatte visningen av filmen. De er giganter i amerikansk sammenheng, og står for en stor del av det som er av omsetning av kinobilletter i USA.

Komedien har ligget på vent lenge. Da VG var på et Sony-evenement i Barcelona tidlig i sommer var Seth Rogen til stede og skulle intervjues om filmen, men alle avtaler ble avlyst.

Department of Homeland Security har tidligere denne uken sendt ut en pressemelding hvor det kommer frem at det ikke finnes noe bevis for at det er planer om noe angrep på kinoer, men kinoeiere er redde for at de skal stilles til ansvar dersom det skulle komme til voldelige handlinger.