Kommentar

Glitter og gråhet åpner Cannes

CANNES (VG) Den røde løperen var like overgivent glamorbestrødd som vanlig. Inne i kinoen var det adskillig gråere med beinhard fransk sosialrealisme.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fem år gammel

Kort sagt: Cannes-festivalen er åpnet, for 68. gang i år. Som vanlig med adskillig pomp og prakt; man er jo ikke «verdens viktigste filmfestival» uten grunn. Men kontrastene ble enorme: juvelene klirret og velmanikyrerte hender klappet for den franske åpningsfilmen «La Tête Haut» (Med hevet hode), en ytterst sosialrealistisk film om en særdeles vanartet gutts vei fra sviktende hjem, via fosterfamilier, oppdrageranstalter og inn i fengsel. En diagnose-karusell, for så vidt. Men selvfølgelig velspilt, ikke minst med fransk films store Grand Dame Catherine Deneuve i en rolle som dommer barnevernssaker - og dessverre av den grunn 17 minutter for lang. Deneuve krever sin plass!

Foto:,

Mye tyder på at hele festivalen blir kontrastfylt. I alle fall avventende. For pengene skifter tyngdepunkt i internasjonal film for tiden. TV og strømmetjenester tar stadig større plass. Og stadig mer av de virkelige stjernenes tid. Så den tradisjonelle spillefilmen må mer og mer kjempe for seg selv i en verden der ikke lengre de gamle tradisjonene gjelder.

Les også: Noomi Rapace skal spille opera-diva

Men Cannes akter i alle fall å gjøre sitt til den tradisjonelle spillefilmens ære. Galla-omgivelsene for enhver verdenspremiere i hovedprogrammet illustrer det glimrende. For gnistrende og kostbar glamour er lite verd i seg selv. Det kan - og skal - også tolkes på følgende måte: Filmkunst skal feires. Med det beste og dyreste man har. I bunn og grunn handler det om respekt for filmene og bransjen. Det skal være det ypperste av det ypperste verdig!

For første gang siden 1979 - da var det Anja Breiens «Arven» - har vi en norsk film i hovedprogrammet: Joachim Triers «Louder Than Bombs» får verdenspremiere 18. mai. Det er Triers første engelskspråklige film. Og forventningene til den norske regissøren, med sine sentrale amerikanske og franske skuespillere - er faktisk meget stor. På alle lister over årets «must see» er Trier nevnt over alt.

Men alt dette skal vi komme tilbake til etter hvert, på alle VGs plattformer.

Vi er i alle fall i gang!

JON SELÅS

Les også

 1. Noomi Rapace skal spille opera-diva

  Noomi Rapace (35) kan snart føye enda en Hollywood-film til merittlisten.

Mer om

 1. Filmfestivalen i Cannes

Flere artikler

 1. Stallone slår et slag for kunsten

 2. House of Cards-stjernen til VG: Elsket å banke opp Doug Stamper

 3. Sterke reaksjoner på Norges Cannes-håp

 4. Global kulturminister-maraton for «Bombs»

 5. Trier før Gullpalme-racet: Tror ikke på å konkurrere i kunst

Fra andre aviser

 1. Angrepet på Charlie Hebdo kaster skygger over den røde løperen i Cannes

  Aftenposten
 2. Da Netflix kræsjet Cannesfesten

  Aftenposten
 3. Årets Gullpalme burde gått til en debutant

  Aftenposten
 4. Drømte om å bli filmstjerne, seksuelt misbrukt av agenten

  Aftenposten
 5. Triers suksess har en bismak

  Aftenposten
 6. Joachim Triers nye film skal delta i hovedkonkurransen i Cannes

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder