SPENTE: Dennis Storhøi, Frank Kjosås og Christian Rubeck er blant de norske skuespillerne som skal medvirke i den norske krigsserien. Foto: TERJE

Internasjonal cast til norsk krigsserie

Tyske, britiske og danske skuespillere medvirker i NRKs neste storsatsning «Kampen om tungtvannet». Kremen av de unge norske skuespillere blir sabotører. Og Espen Klouman Høiner blir gjenomgangsfirgur som den «glemte» krigshelten Leif Tronstad.

  • Jon Selås
  • Sofia Storhaug
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Den berømte tungtvannsaksjonen under andre verdenskrig, blir NRKs neste storsatsing. Det er produsentene, Filmkameratene AS og NRK, med Per-Olav Sørensen («Halvbroren») som regissør, som står bak TV-serien, med budsjett på 75 millioner kroner. De har nå fått med seg et internasjonalt stjernelag til å medvirke i serien, som skal sendes sent 2014 eller tidlig 2015.

Espen Klouman Høiner er altså blitt tildelt hovedrolle, og spiller vitenskapsmannen, reserveoffiseren og den virkelige bakmannen for noen av de største sabotasjeaksjonene i Norge, Leif Tronstad. Dennis Storhøi spiller «Hydro»-direktør.

Stjernespekket

Andre store roller spilles av den engelske skuespilleren Anna Friel. Sistnevnte spiller en fiktiv kaptein som planlegger aksjon mot tyskerne. Britiske Pip Torrens spiller en engelsk etterretningsoffiser. Den danske skuespilleren Maibritt Saerens medvirker også. Stein Winge skal spille den sagnomsuste Hydro-sjefen Aubert.

Sabotørene er en samling yngre, talentfulle norske mannlige skuespillere: Frank Kjosås skal spille Knut Haukelid, Tobias Santelmann Joachim Rønneberg, Christian Rubeck skal spille Claus Urbye Helberg. Benjamin Helstad, Mads Sjøgård Pettersen,Rolf Kristian Larsen, Audun Sandem, Ole Christoffer Artevaag, Torstein Bjørklund, Eirik Evjen og Endre Ellefsen utfjør resten av sabotørlaget.

Dyr produksjon

Sveinung Golimo i Filmkameratene og Tone C. Rønning fra NRK er to av i alt sju produsenter. Intyeressenter fra Danmark, Storbritannia og Sverige er også inne. Det er avgjort at serien skal vises i alle de nordiske land. Og i disse dager er man i sluttfasen med salg til både den tysktalende og fransktalende del av verden.

- Vi regner med at serien vil bli vist over hele verden, sier John M. Jacobsen fra Filmkameratene.

- Vi skal prøve å vise publikum det store bildet av tungtvann-aksjonen, med de moralske dilemmaene som lå bak. I tillegg vil vi følge sabotørene, forklarer regissør Per-Olav Sørensen.

Får internasjonal oppmerksomhet

Amerikanerne har også latt seg fascinere av norsk krigshistorie.

Forrige uke verserte det rykter i amerikanske medier om at norsk krigshistorie nok en gang skal festes til filmlerretet. Det er den amerikanske produsenten og regissøren Michael Bay som angivelig skal lage film om tungtvannsaksjonen på Vemork. I ryggen har han filmgiganten Paramount Pictures.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder