Norske Oscar-kandidater klare

... og Liv Ullman-film er Tysklands kandidat

Den norske Oscar-komiteen har valgt ut filmene «Eventyrland», «Jeg er din» og «Pionér» til kortlisten over årets norske Oscar-kandidater.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

De tre filmene ble valgt ut fra en liste med 17 spillefilmer og én dokumentarfilm, opplyser Norsk filminstitutt.

Komiteens leder, filmkritiker Mode Steinkjer, mener de tre filmene «understreker variasjonen og de gode kvalitetene som særpreger det siste årets filmproduksjon».

Montreal-aktuell

«Eventyrland » er regissert av Arild Østin Ommundsen og hadde sin kinodebut i mars. Den handler om en kvinne som nettopp har kommet ut av fengsel og beskrives som en blanding av en spenningsfilm og en kjærlighetshistorie. Den får internasjonal premiere på filmfestivalen i Montreal til helgen.

«Jeg er din » er regissør Iram Haqs spillefilmdebut og handler om en ung alenemor. Den hadde norsk premiere 16. august og får internasjonal premiere ved Toronto filmfestival neste uke.

Haugesund-åpner

Erik Skjoldbjærgs «Pionér » handler om starten av det norske oljeeventyret og nordsjødykkerne. Den åpnet årets filmfestival i Haugesund og har norsk kinodebut denne helgen, før også den blir vist i Toronto neste uke .

Den norske Oscar-komiteen består av sju representanter fra den norske filmbransjen og Norsk filminstitutt.

I slutten av september vil komiteen avgjøre hvilken film som vil være Norges kandidat i kategorien «Beste utenlandske film» til Oscar-utdelingen i mars.

DISKUTER: Hvilken film heier du på? Kjør debatt i kommentarfeltet nederst i artikkelen.

TYSKLANDS HÅP: Liv Ullmann. Foto: HALLGEIR VÅGENES og PRIVAT

Tyskland valgte Ullmann

Tyskland har nominert Liv Ullmann-filmen «To liv » til sin Oscar-kandidat.

Ullmann spiller en av hovedrollene i filmen. Med i filmen finner vi andre norske skuespillere som Sven Nordin, Dennis Storhøi og Julia Bache-Wiig.

«To liv» ble valgt ut tirsdag av en uavhengig jury utpekt av landets offisielle filminstitutt i München.

«Zwei Leben», som filmen heter på tysk, er regissert av Georg Maas. Filmen er samprodusert av norske Helgeland Film, og er delfinansiert av Norsk filminstitutt og Vestnorsk filmsenter.

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder