Aksel Hennie blir engel

Produksjonsstøtte til nye norske filmer

FILM

Aksel Hennie (32) skal spille engelen Ariel i filmatiseringen av Jostein Gaarders barne- og ungdoms-roman «I et speil i en gåte».

Publisert: Oppdatert: 11.06.07 19:01

Filmprosjektet fikk mandag tildelt 11 millioner kroner i produksjonsstøtte i Norsk Filmfond.

Produsent er Spillefilmkompaniet 4 1/2 i samarbeid med danske Zentropa. Regissør blir dansken Jesper W. Nielsen, som har stor erfaring med barnefilmproduksjoner, både for kino og TV.

«I et speil i en gåte» skal etter planen ha premiere høsten 2008. Totaltbusdjettet er på 21 millioner kroner.

Salgssuksess

Gaarders bok er solgt i over to millioner eksemplarer over hele verden. Den handler om 13 år gamle Cecilie, som er alvorlig syk. Det meste av tiden tilbringer hun til sengs, mens hun dagdrømmer om Sebastiano som hun forelsket seg i på sydentur sist sommer.

En natt dukker en merkelig liten fyr (Aksel Hennie!) som heter Ariel opp på rommet hennes og sier at han er en engel. De to inngår en pakt om å fortelle hverandre om jordens og himmelens hemmeligheter...

Barnearbeidere

Mandag fikk også tre andre filmprosjekter produksjonsstøtte: Penelope Film AS ble tildelt 8,7 millioner kroner til barnefilmen «Barnevandrerne», Fender Film AS fikk 3,8 millioner kroner til skrekkfilmen «Rovdyr» og SF Norge AS fikk 7,5 millioner kroner til Varg Veum-filmen «Falne Engler».

«Barnevandrerne» handler om den nesten glemte arbeidervandringen av barn som fant sted mellom Vest- og Aust-Agder i forrige århundre og helt fram til 1910, 1920. Det var ren nød som drev barn inn i det som enkelte ganger var noe i nærheten av slaveri.

Manusforfatter og regissør er Grete Salomonsen, som har en rekke kort-, novelle- og dokumentarfilmer bak seg. Mest kjent er (1987). «Barnevandrne» har et totaltbudsjett på 30,75 millioner kroner, og har antatt premiere 28. august 2009.

Skrekk

«Rovdyr» er en skrekkfilm om ungdommer som blir utsatt for tilsynelatende umotivert og livstruende vold. Regissør og manusforfatter er Patrik Syversen, med erfaring fra blant annet diverse musikkvideoer, reklamefilmer og kort- og novellefilmer.

Av et totalbudsjett på 8,25 millioner kroner, har Fender Film AS mottatt 3,8 millioner i produksjonstilskudd. Filmen har antatt premiere 18. januar 2008.

Veum

«Falne Engler» er den andre spillefilmen for kino i serien om privatetterforskeren Varg Veum, og Thomas Moldestad har skrevet manuset basert på Gunnar Staalesens populære krimbok.

Filmens regissør, Morten Tyldum, debuterte som spillefilmregissør med Buddy i 2003. Han har laget en rekke kortfilmer, novellefilmer og reklamefilmer. «Falne Engler» blir Tyldums andre spillefilm, og den har et totalbudsjett på 19,3 millioner. Filmen har antatt premiere i mars 2008.