Nydelig, Felicity

«TRANSAMERICA»

Regi: Duncan Tucker. Med: Felicity Huffman, Kevin Zegers, Fionnula Flanagan, Graham Greene. Amerikansk. Drama. 15 år.

ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL
VG:s terninger viser 5 prikker

Sårbar, nesten gjennomsiktig i sin skjørhet er Felicity Huffmans Bree, en transseksuell kvinne på randen av å nå sitt mål.

På dette minst gunstige tidspunkt innhentes hun av frukter fra en for lengst fortrengt fortid som mann: En hittil ukjent tenåringssønn - som Bree må ha besvangret en skolevenninne med den gang hun ennå het Stanley - dukker opp nærmest som troll av eske. En gutt i åpenbart store problemer, nå foran løslatelse fra et ungdomsfengsel.

Det blir opptakten til en noe utradisjonell «roadmovie» - en reise med kraftig indre og ytre dynamikk, varsomt skildret - som de to gjør sammen i en lite pålitelig bruktbil tvers over USA.

Reise, hendelser og det unektelig komplekse forhold mellom to av samfunnets mindre begunstigede sjeler, er aldri forutsigelig - konstant under trussel fra uforutsette møter og tilfeldigheter.

Felicity Huffmans Bree er intet mindre enn en prestasjon, skapt med klokskap og musikalitet. Så å si umiddelbart etablerer hun vårt engasjement i denne utsatte person, som bak sitt tapre, skjøre ytre trer frem som et helstøpt menneske.

Ingen er mer omhyggelig kvinnelig enn denne kvinne i mannskropp, men Felicity holder henne mirakuløst på kanten av stupet mot den onde latters avgrunn. Filmen har atskillig galgenhumor - men Bree er sårbar med uforglemmelig verdighet.

Sannelig en Oscar verdig.

ELLEN MARGRETHE SAND

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder