TAR OPP KAMPEN: Administrerende direktør Tasmin Lucia-Khan i WR Entertainment kjemper med nebb og klør mot selskapets gründer, norske Gunnar Ryan Wiik. Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

Morgan Kane-gründer granskes for mulig svindel

Krangelen i Morgan Kane-selskapet WR Entertainment
tilspisser seg. Nå granskes selskapets gründer, norske Ryan Wiik, for om han urettmessig har tilegnet seg rundt tyve millioner aksjer.

 • Stein Østbø

Artikkelen er over tre år gammel

Det viser en fersk børsmelding som ble sendt ut av WR Entertainment i morgentimene fredag. Der går det frem at granskningen gjelder en transaksjon på drøyt 21,8 millioner aksjer i 2013, foretatt av Ryan Wiik.

LES OGSÅ: Morgan Kane-sjefen raser etter nytt søksmål: –Avskyelig!

– Jeg kan ikke kommentere detaljer ettersom granskningen fremdeles pågår, men jeg kan bekrefte at det hele startet i november 2016. Det er pr i dag ikke foretatt noen konklusjoner i saken. Selskapet tar dette svært alvorlig, og vi vil nå la norske og amerikanske advokater fortsette sine uavhengige undersøkelser rundt disse transaksjonene, sier administrerende direktør Tasmin Lucia-Khan til VG.

Det vil si at den interne granskningen startet bare en måned før Ryan Wiik leverte inn sin egen avskjedigelse i WR Entertainment i desember i fjor.

I en kort epost til VG kommenterer Ryan Wiik den siste utviklingen i striden mellom han og hans tidligere selskap slik:

– Det ble gjort på riktig måte med råd fra advokater og revisor, skriver Wiik.

GRANSKES: Ryan Wiik. Foto: Kristian Helgesen VG

Ryan Wiik er fremdeles den største aksjonæren i selskapet. For halvannen måned siden saksøkte han Tasmin Lucia-Khan for å ha manipulert han - blant annet seksuelt - vekk fra sine roller i WR Entertainment og dannet dermed grunnlaget for en av de mer spektakulære såpeoperaene med et norsk aksjeselskap involvert de senere årene.

Husker du denne?: Morgan Kane-gründer trues med søksmål

Samtidig som det kommer frem at Ryan Wiiks transaksjoner i selskapet - fra 2013 - blir undersøkt, har Tasmin Lucia-Khan også gått til rettslige skritt for å ugyldiggjøre søksmålet mot henne fra Wiik. Onsdag denne uken leverte hun inn en begjæring til Los Angeles Superior Court om å annullere søksmålet fra Ryan Wiik på grunnlag av at søksmålet ikke ble overlevert på linje med lover og regler i California.

– Det er avslørende at Ryan Wiik gikk til søksmål og umiddelbart ga bort kopier av dette til så mange medier som mulig. Likevel klarte han altså ikke å overlevere søksmålet på en gyldig måte etter amerikansk og californisk lov. Da må man spørre seg om han var mer interessert i å sverte meg og selskapet enn å forfølge et legitimt søksmål, sier Tasmin Lucia-Khan til VG.

Til dette spørsmålet henviser Ryan Wiik til sin advokat i Los Angeles, Neville Johnson. Johnson har ennå ikke svart på VGs henvendelse.

– Søksmålet fra Wiik minner om et dårlig Hollywood-manus, og både selskapet og jeg er forberedt på å gjøre alt som er nødvendig for å bevies at anklagene hans ikke har rot I virkeligheten, sier Tasmin Lucia-Khan.

BAKGRUNN: Derfor saksøker Ryan Wiik sin tidligere sjef og anklager henne for lureri og forføreri

Bare et par uker etter Ryan Wiiks søksmål mot Tasmin Lucia-Khan i mars, ble WR Entertainment også saksøkt av sin tidligere styreformann gjennom flere år, Jim Cardwell. Han måtte også gå fra selskapet i desember i fjor etter en dyp mistillit hos WR Entertainments norske aksjonærer.

Cardwell krever rundt 30 millioner kroner i lønnskompensasjon for årene han satt som styreformann i WR Entertainment, noe selskapet blankt har avvist.

Bråket rundt WR Entertainment - som altså forvalter filmrettighetene til Kjell Hallbings legendariske bøker om Morgan Kane - har fått stor medieoppmerksomhet det siste året, ikke minst fordi tunge investorer som Norwegian-toppene Bjørn Kjos og Frode Foss, samt Arne Blystad, spyttet inn rundt 30 millioner kroner i selskapet da det ble børsnotert i januar 2016.

LES OGSÅ: Kjendisinvestorer inn i Morgan Kane-selskap

I den ferske børsmeldingen fra WR Entertainment presiseres det at det ennå ikke er foretatt noen konklusjon rundt Ryan Wiiks aksjetransaksjoner, men at undersøkelsene fortsetter fra uavhengig hold både i Norge og i USA.

Ifølge børsmeldingen var det flere aksjonærer i WR Entertainment som i november i fjor kontaktet selskapets ledelse med mistanke om uregelmessigheter rundt Ryan Wiiks aksjetransaksjoner i 2013. Tasmin Lucia-Khan ønsker ikke å spekulere i hvor lang tid det vil ta før det foreligger en konklusjon rundt undersøkelsene om Ryan Wiiks transaksjoner i WR Entertainment.

Les også

 1. Morgan Kane-sjefen raser etter nytt søksmål: – Avskyelig!

  Bråket fortsetter i kjølvannet av at norske Ryan Wiik sluttet i selskapet som vil lage Hollywood-filmer av Morgan…
 2. Nytt millionsøksmål i Morgan Kane-saken

  Den tidligere styreformannen i Wr Entertainment saksøker selskapet for nesten 30 millioner kroner.
 3. Norske Ryan Wiik saksøker sin tidligere sjef - anklager henne for å ha forført og lurt ham

  Den uendelige sagaen om filmatiseringen av Kjell Hallbings Morgan Kane-bøker ligner etter hvert mer på en såpeopera enn…
 4. Morgan Kane-gründer trues med søksmål

  Norske Ryan Wiik anklaget sin tidligere sjef for å ha forført og lurt ham ut av selskapet han selv startet.
 5. Morgan Kanes far er død

  Morgan Kane har ridd inn i solnedgangen for siste gang. Forfatteren Kjell Hallbing er død.

Mer om

 1. Hollywood
 2. Aksjer

Flere artikler

 1. Morgan Kane-selskapet saksøker Ryan Wiik for bedrageri

 2. Full isfront i Morgan Kane-saken

 3. Morgan Kane-gründer tapte i retten

 4. Forlik i Morgan Kane-saken

 5. Morgan Kane-sjefen raser etter nytt søksmål: – Avskyelig!

Fra andre aviser

 1. Morgan Kane-forlik mellom norsk gründer og filmselskap

  Bergens Tidende
 2. Razzia hjemme hos BNR-topper

  Bergens Tidende
 3. Norske kommuner har betalt 1 mrd. til Orange Helse. Penger gikk videre til skatteparadis.

  Bergens Tidende
 4. 200 norske kommuner har hatt avtale med vikarbyrå som kobles til skatteparadis

  Aftenposten
 5. – Mange har visst mye, men har ikke våget å stå frem og fortelle. Før nå.

  Bergens Tidende
 6. 120 offentlige millioner ble investert i selskap med svindeletterlyst eier – pengene forsvant i udokumenterte betalinger og skatteparadiser

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder