I VINDEN: Benjamin Ree, tilbake i Haugesund. Nå som regissør for «Magnus» Foto: GRETHE NYGAARD, VG

«Magnus» solgt til 56 land før Norges-premieren

Filmen om sjakkgeniet Magnus Carlsen er allerede en suksess-historie før den kommer på norske kinoer.

  • Borghild Maaland

Artikkelen er over tre år gammel

– Det er overveldende, og veldig uvant for meg å få så mye fokus, sier regissøren av «Magnus», Benjamin Ree (27), som jobber i VGTV.

Nå er han i Haugesund, der filmen er del av filmfestivalens offisielle program før kinopremieren 2. september. Reisen startet i New York, under Tribeca-festivalen i april, der «Magnus» ble mottatt med strålende kritikker. «Både filmen og personen Magnus er bemerkelseverdig», «Ree gir et inspirerende portrett i en superb dokumentarfilm» - er blant bemerkningene fra kritikerne. VG anmeldte filmen tidlig og trillet en femmer på terningen.

Les også: Magnus hylles av amerikanske filmanmeldere (ekstern lenke)

Filmen er foreløpig solgt til 56 land. Og reisen er langt fra over.

I høst venter sju festivaler, før den store internasjonale kinolanseringen utenlands i november, i forkant av VM i sjakk. Så mens Carlsen kjemper om verdensmestertittelen i New York, vil filmen rulle på kinoer i hele USA.

– Jeg var ikke forberedt på at filmen skulle få mye oppmerksomhet. Jeg hadde nok ikke tenkt at det skulle bli så stort, selv om ambisjonene mine på filmens vegne var store. Det var veldig uvant å gå bortover en 200 meter lang rød løper på filmfestival i Moskva i sommer. Der fikk filmen publikumsprisens andre plass. Filmen har fått masse oppmerksomhet i Tyskland, der den også skal dubbes til tysk. At jeg plutselig må opptre foran kamera i en intervjusituasjon er også anderledes. Jeg så meg selv på TV, at jeg stammet litt, og skrudde umiddelbart av, sier Ree med et smil.

Les denne: Carlsen: Ikke opptatt av å se filmen om meg selv..

Fulgte Carlsen i tre år

– Hvorfor tror du filmen treffer så godt?

– Jeg tror at filmen sier veldig mye om det å gå en annerledes vei. «Magnus» er en fortelling om sjakkgeniet Magnus Carlsen, men den handler først og fremst om hvem Magnus er. Jeg tror filmen treffer på et dypt menneskelig plan. Jeg har fulgt Magnus i tre år, og ser hvordan han inspirerer oss til å ta tilbake de kreative krefter. Han er en inspirasjonskilde for så mange unge mennesker, og det er viktig å ha slike inspirasjonskilder i dag, fortsetter Ree engasjert.

Og tilføyer:

– Dessuten er dette en historie fra virkeligheten, filmet i nåtid, om en person det går så bra med. Magnus har funnet et liv som er så bra!

Filmeventyret «Magnus» startet med VGs store satsing på sjakk-VM i 2013, da Magnus skulle møte den indiske verdensmester Anand. Programsjef Martin Jøndahl foreslo at VGTV skulle lage en dokumentar om unge Carlsen. Det endte til slutt opp med å bli den kommende kinodokumentaren.

Unik dokumentasjon

I rundt tre år har Ree arbeidet med å gjøre dokumentaren til en helaftens kinofilm. Han har hatt 500 timer med innspilt materiale til rådighet, både den unike dokumentasjonen av Magnus som liten gutt, som ungdom, som trygg pjokk i familien og som mobbeoffer på skolen. Den delen er i stor grad filmet av en tante til Magnus, og Øyvind Asbjørnsen.

De siste årene har Ree selv fulgt sjakkens Mozart. Med god hjelp av dyktige klippere, og med støtte fra VGTV, Moskus film og filminstuttet har «Magnus» blitt en film som Ree håper vil nå ut til et stort kinopublikum.

– For meg er det kjempegøy at filmen vises her i Haugesund. Jeg var her som 18-åring på noe som kaltes «Hard Asfalt», et forum for unge filmskapere. Det er 20 år siden jeg lagde min aller første film. Og nå debuterer jeg med min første kinofilm. I de 20 årene har jeg laget film absolutt hele tiden - ferier, helger - og tvunget med naboer og familie til å stille opp, sier Ree entusiastisk.

– Betyr det at det kommer nye filmer fra deg?

– Det er klart at «Magnus» har åpnet opp for noe jeg anser som svært gode prosjekter. Men det er for tidlig å si noe om det. Jeg fortsetter å lage ting i VGTV, jeg liker å jobbe på denne måten. Men jeg har ingen tanker om å lage fiksjons-film. Dette er dokumentarfilmens gullalder. Fordi så mye er grundig dokumentert gjennom kamera, så kan man fortelle langt sterkere historier i dag enn bare for 15 år siden. Det er en spontanitet i dokumentarfilmer som jeg liker, sier Ree.

– Jeg tør ikke gjette hvor mange som vil se «Magnus» på kino. Men jeg tro filmen er en «crowd-pleaser», at folk vil ha det gøy - og bli rørt, sier regissør Benjamin Ree.

Tirsdag har det også kommet flere gode anmeldelser av filmen. NRK Petres Filmpolitiet gir filmen terningkast 5, og drevne Birger Vestmo skriver blant annet:

«Magnus er likevel en svært interessant film som gir oss ny innsikt i hvordan hovedpersonen ble verdens beste sjakkspiller.»

Stavanger Aftenblad gir også filmen terningkast 5. Anmelder Kristin Aalen berømmer regissør Benjamin Ree for at han har klart å komme under huden på sjakkgeniet.

Mer om

  1. Film
  2. Magnus Carlsen

Flere artikler

  1. «Magnus» vant sin første filmpris

  2. «Magnus»-filmen hylles unisont

  3. Pluss content

    Den prisvinnende dokumentaren: Se «Magnus» på VG+

  4. Derfor var Carlsen sur da han vant VM

  5. VGTV-film fikk Sundance-pris

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder