Årets store Oscar-favoritt

VG følger prisutdelingen fra klokken 02.30

Om det finnes rettferdighet i filmens kommersielle høyborg, Hollywood, så får Leonardo DiCaprio endelig sin første Oscar natt til mandag.

Borghild Maaland
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

De siste månedene er den 41 år gamle skuespilleren blitt heiet fram og priset for sin rolle som eventyreren og pelsjegeren Hugh Glass i den rå og brutale filmen «The Revenant». Dette er hans sjette Oscar-nominasjon. Med sin sjarm og sitt intenst energiske spill har Leo betatt kinogjengere verden over siden han var tenåring.

VG følger prisutdelingen i natt: Disse kan vinne Oscar i 2016

Etter megasukssen med «Titanic» var hysteriet rundt den da 23 år gamle DiCaprio på et nivå nesten uten sidestykke i filmhistorien.

Bildespesial: Her er stjernene på rød løper

Sexsymbol

Da undertegnede møtte ham i Berlin i 2000 i forbindelse med lanseringen av «The Beach», var han fremdeles preget av det enorme fokuset på hans person. Smilende, men lett urolig, forsøkte han å snakke seg vekk fra det faktum at han for millioner av jenter ble oppfattet som et sexsymbol.

– Jeg var ikke helt forberedt på hvor forandret alt skulle bli etter Titanic, sa han den gang. Og fortsatte:

– Om 20 år er alt dette glemt. Da vil det jo være bra om det er filmene mine som huskes.

Les også: Piker, vin og sang for DiCaprio

RÅ: Leonardo DiCaprio i filmen som endelig kan gi ham Oscar. Foto: TWENTIETH CENTURY FOX ,

Norsk skuespiller

En av de som møtte ham under innspillingen av «The Beach», var den norske skuespilleren Lars Arentz- Hansen, som hadde en forholdsvis sentral rolle i filmen. Han husker Leo som en proff skuespiller, som holdt noe avstand, og som ble godt skjermet.

– Han var nok bevisst sin stilling, sier Arentz-Hansen til VG.

– Han hadde gått fra å være pur ung indie-skodis med street cred, til å bli poster boy på alle jenterom rundt omkring. Da vi møttes var han klar over at veien fremover skulle være å bli tatt alvorlig igjen som skuespiller. Det var helt tydelig, poengterer Arentz-Hansen.

Les også: Kate om Leo: - Folk nyter å se oss sammen

– Husker det godt

Idolet og talentet Leo viste seg å bli en skuespiller som behersket høyst ulike sjangre. Han har jobbet med de ledende skuespillere og regissører i filmer som er blitt økonomiske eller kunstneriske suksesser, eller begge deler.

Første gang VG skrev om han var i forbindelse med filmen «Et gutteliv» (This Boy's Life) med Robert de Niro og Ellen Barkin. VG-anmelder Ellen Sand poengterte at ungutten Toby var glimrende spilt av Leonardo DiCaprio.

Det var i den forbindelse at VGs Holywood-journalist Aud Berggren møtte Leo for første gang.

– Jeg husker det godt, sier Aud Berggren.

– Leonardo var 19 år, men så yngre ut. Tynn var han også og så livlig og sjarmerende at du bare følte han ville gjøre det stort. Han fortale villig om barndommen i East Los Angeles, som slett ikke var noe luksusstrøk den gang, snarere tvert i mot. Siden den gang er det blitt et dusin møter, fortsetter Berggren.

Beste birolle

Gjennombruddsfilmen kom med «Hva hendte med Gilbert Grape?» i svenske Lasse Hällströms regi. I rollen som den tilbakestående broren til Johnny Depps rollefigur, fikk unggutten sin første Oscar nominasjon, for beste birolle.

Det gikk ikke lange stunden før den kreative regissøren Baz Luhrman benyttet seg av det unge talentet i sin energiske og moderne versjon av Shakespeares Romeo og Julie. Medspiller Claire Danes måtte finne seg i å spille annenfiolin og Leos status som idol for jenter verden rundt var et faktum. Statusen eskalerte med Titanic året etter. Etter det ble unggutten mer sky, noe også VGs korrespondent godt merket.

– Jeg merket endringen da jeg møtte han i New York i forbindelse med lanseringen av Titanic i New York i 1997, sier Berggren.

– Han var ettertraktet vilt for paparazziene som forfulgte ham overalt. Jeg oppfattet ham som nervøs og slett ikke så imøtekommende som før. Det var rene sirkuset og han gikk i dekning etterpå. Jeg traff han igjen fire år senere. Da kom han sterkt tilbake med Spielberg-filmen «Catch me if You Can», og Scorseses «Gangs of New York», fortsetter Berggren.

Sist gang hun møtte Leo, var i fjor høst.

MØTTES FLERE GANGER: VGs Aud Berggren og Leonardo Dicaprio. Foto: VG ,

– I dag er han en 41 år gammel mann som har modnet. Jeg har alltid oppfattet Leo som målbevisst og sikker på selv helt fra han var ung, men nå snakker ham med mer tyngde, særlig om arbeidet og miljøvern som engasjerer han sterkt. Det som IKKE har forandret seg er at han aldri liker å snakke om hvem har er sammen med.

– Jeg har alltid likt ham. Han er aldri blitt oppblåst, og er uten primadonnanykker. Han er både høflig og har en god porsjon humor. Dessuten elsker han å snakke om foreldrene sine. Jeg har snakket en god del med moren hans, Irmelin, opp gjennom årene. Hun har også begge beina på jorda, sier Berggren.

Miljøforkjemper

Som nevnt, forholdet til kvinner, i særlig grad modeller, holder han unna offentligheten. Men spør du ham om miljø og klimaforandring, så er gløden like sterk som den han utstråler fra lerretet.

Under innspillingen av «The Revenant» rakk han å lage en dokumentarfilm om klimaforandring. Faren, George DiCaprio får æren av å ha gjort sønnen til en lidenskapelig miljøforkjemper.

– Far har ikke bare vært viktig i karrieren min, men vi jobber også sammen på mange miljøsaker. Klimakrisen er så skremmende at hvert menneske på jorden burde fokusere på hvilken katastrofe dette er, sa en engasjert Leo til VG for kort tid siden.

Gjennom «The Departed» og «Blood Diamond» så man utviklingen mot den voksne DiCaprio. Menn med sterke karakterer, ofte i turbulent forhold til omgivelsene, ble klart markert i roller gjennom filmer som «Shutter Island», «J. Edgar», «Django Unchained», «The Wolf of Wall Street», og nå «The Revenant».

På tide med Oscar

Vår hjemlige filmveteran Kristoffer Joner, er også med i «The Revenant». Han beskriver Leo som en nokså vanlig kar blant de andre gutta på settet.

– Vi var en stor gjeng som gikk seriøst inn for den krevende jobben det var å spille inn denne filmen. I likhet med oss andre var han litt sjenert i begynnelsen, men vi tødde opp etter hvert. Når det gjelder DiCaprio så merket vi nok at han lever litt mer beskyttet, sier Joner. Og tilføyer:

– Oppgaven med The Revenant var utrolig krevende og det var tungt for alle etter hvert. Jeg synes alle de innvolverte fortjener en Oscar. Når det gjelder DiCaprio så må det vel være lov å gi ham en Oscar nå. Han har bevist sin dyktighet nok ganger, tilføyer Joner.

VGs Aud Berggren er enig:

– Jeg synes at Academy Award har sittet altfor lenge på gjerdet. Leo har fortjent prisen, og kunne like gjerne fått den et par ganger før. Jeg krysser fingrene for at det lykkes denne gang, sier veteranen i Los Angeles.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder