STORFILM: Joseph Gordon-Levitt har hovedrollen i Oliver Stone-filmen om Snowden. Her på rød løper i Los Angeles. Foto:Matt Sayles,Ap

Gordon-Levitt skal spille Snowden

Amerikanske Joseph Gordon-Levitt (33) skal spille den tidligere NSA og CIA-ansatte og dataspesialisten Edward Snowden (31) i ny Oliver Stone-film.

Jennifer Bråthen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det er produsenten bak filmen, Moritz Borman, som bekrefter Gordon-Levitts nye filmrolle, ifølge BBC News.

Gordon-Levitt har tidligere spilt i filmer som Leonardo DiCaprio-filmen «Inception», Batman-filmen «The Dark Knight Rises» og «Don Jon», som kom i fjor. Selv om filmen ifølge nyhetstedet ikke har fått noe navn, er den i filmdatabasen Imdb.com titulert «The Snowden Files». Foreløpig er spillefilmen kun i pre-produksjon.

Det er tidligere Oscar- og Golden Globe-vinner Oliver Stone som har regien. Han har også skrevet manus. Manuset er basert på to bøker om Snowden - «The Snowden Files: The Inside Story Of The World's Most Wanted Man» av The Guardian-journalisten Luke Harding og «Time Of The Octopus» av den russiske advokaten Anatoly Kucherena.

- Dette er en av de største historiene i vår tid. Det er en ekte utfordring. Jeg er glad for å ha The Guardian med på laget, sa Stone i en kunngjøring, da det ble kjent at filmen skulle lages.

Edward Snowden jobbet tidligere som datatekniker i CIA og utførte oppdrag for etterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA). I mai 2013 forlot han USA og dro til Hongkong. Med seg hadde han store mengder hemmeligstemplede dokumenter om NSAs virksomhet.

Snowden har siden delt dokumentene med utvalgte journalister og medier verden over og avslørt omfattende amerikansk overvåkning av internasjonal tele- og datatrafikk. I juni 2013 reiste Snowden til Russland, der han er innvilget midlertidig asyl. Tidligere i år sa Snowden at han har søkt asyl i syv land, deriblant Brasil . USA har siktet ham for spionasje og krever ham utlevert.

Nyhetstedet opplyser at filmen vil begynne innspillingen i München i januar neste år.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder