ROMANTIKK og realisme: Saoirse Ronan og Emroy Cohen i meget gode «Brooklyn». Foto: TOUR DE FORCE Kerry Brown ,

Filmanmeldelse: «Brooklyn»

Den lavmælte magi

Denne filmen viser effektivt hva vi har mistet, når mer og mer sensasjonelt bråk & spetakkel dominerer kinotilbudet.

  • Jon Selås
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Irland/Storbritannia/Canada. Regi: John Crowley.

Med: Saoirse Ronan, Emory Cohen, Emily Bett Rickards, Domhnall Gleeson,Julie Walters, Jim Broadbent, Nora-Jane Noone, Michael Zegen, Paulino Nunes, Lindsey Elizabeth, Jenn Murray, Eve Macklin

VG:s terninger viser 5 prikker

Vi snakker nemlig om en nydelig, lavælt «litterær» historie, manusført av Nick Hornby etter Colm Toibins roman ved samme navn.

Det handler om unge Eilis som rundt 1950 forlater en stillestående irsk landby for å forsøke lykken - som så uendelig mange andre irer - i New York. Og det er i grunnen det hele.

Rent bortsett fra at inne i noe så smålåtent, finnes en ytterst innholdsrik fortelling om et ungt og interessant menneske i utvikling, om en plettfri tidskoloritt, et miljø til å tro på, mennesker å identifisere seg med. Det illustreres praktfullt over temaer som tilhørighet og lengting, om sorg og glede, kjærlighet og tvil, omsorg og ondskap. Det aller meste antydet, henvist til og ledet frem mot.

Men man er aldri et øyeblikk i tvil om filmens retning og innnhold! Mye av dette takket være den unge, bråbegavede Saoirse Ronan, som på sitt betydelige repetoar også behersker den ytterst sjeldne kvalitet at hun kan spille ut hele dramaer bare med øynene sine.

Men hun er langt fra alene. Veteraner som Julie Walters og Jim Broadbent leverer prikkfritt. Og det er en relativ nykommer , her, ved navn Emory Cohen, som man umiddelbart forstår er i starten av en stor karriere.

«Brooklyn» er en finstemt og meget givende filmperle, som kanskje lett kan oversees. Men ikke bør det, av elskere av virkelig god film!

JON SELÅS

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder