Her er den nye Flåklypa-traileren

Full fart med ost

1. juledag er Flåklypa klar for nok et race på norske kinoer. Denne gang med en ost i hovedrollen.

Borghild Maaland
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Her ser du glimt fra årets siste norske filmpremiere, «Solan og Ludvig - Herfra til Flåklypa». Figurene og animasjonen er den samme som i «Jul i Flåklypa», som kom for to år siden. Nærmere 880.000 så filmen.

Oppdatert? Caprino reagerer på ny «Flåklypa»-film

– Årets film handler om et race, Osteløpet, som går fra Slidre til Flåklypa, forteller regissør Rasmus Sivertsen.

– Det er egentlig en honnør til Birkebeinerne, og det dreier seg altså om en ost som måtte fraktes til kongen. Historien er nyskrevet, men er selvsagt basert på anekdoter og karakterer fra Kjell Aukrusts univers, poengterer Sivertsen.

FLÅKLYPA 2013-VERSJONEN: Bilde fra «Solan og Ludvig - Jul i Flåklypa» Foto: Maipo Film ,

Dermed blir et en konkurranse mellom våre venner; den godslige og stillferdige oppfinner Reodor Felgen, den geskjeftige og risikosøkende Solan, og den engstelige Ludvig på den ene siden, og Slidres meieribestyrer Olvar Kleppevold, hans assistent Emmanuel Desperado og den nye karakteren, en pratsom og munter bergenser ved navn Olram Slåpen.

34 millioner

Sistnevnte har «lånt» stemmen til Bjarte Hjelmeland. Per Skjølsvik har overtatt stemmen til Reodor Felgen etter Trond Brænne. Sistgang Emanuel Desperado var på lerrettet var i «Flåklypa Grand Prix», dengang med Harald Heide-Steen Jr.s brummende stemme. Nå skal han «spilles» av Steinar Sagen.

Budsjettet er på rundt 34 millioner kroner, ti millioner mer enn forrige film.

– Budsjettet er høyere, rett og slett fordi denne filmen er større. Vi har jobbet mye med tegningene til Kjell Aukrust; tegninger fra norsk terreng og natur og er tro mot hans tegninger i filmen. Handlingen går høyt og lavt, på vidder og i skauen. Ut fra mottagelsen av «Jul i Flåklypa» i 2013, så har vi en god magefølelse for den nye filmen, sier Sivertsen.

Test deg selv! Flåklypa Grand Quiz

Les også: Caprino tapte mot Hunderfossen

FLÅKLYPA-SKURKER: Olvmar O.Kleppvold, meieribestyrer i Slidre, og humorist Olram Slåpen (bak) er skurkene i den nye Flåklypa-filmen. Foto: MAIPO FILMS Foto: ,

I 1975 kom tidenes mest populære norske film, «Flåklypa Grand Prix», en genistrek skapt av Kjell Aukrust og Ivo Caprino. Da det for en del år siden ble kjent at Rasmus Sivertsen og Maipo fikk tillatelse til å lage en animasjonsfilm basert på Flåklypa-universet, var mange skeptiske.

Mer kommer

Men både publikum og kritikere var fornøyde. Det godlynte, morsomme og detaljrike bygdeuniverset var intakt. Tidligere i høst fikk filmens produsent, Maipo, støtte av NFI til å gå løs på enda en Flåklypå-film, «Månelyst i Flåklypa», som skal være premiereklar i 2018.

Sivertsen har også regispakene på familiefilmen «Knutsen og Ludvigsen og den fæle Rasputin», som allerede er sett av rundt 170.000 tilskuere. To andre barnefilmer fosser også fram på norske filmer i høst, «Karsten og Petra på safari» og «Doktor Proktors tidsbadekar». De er nesten bare slått av «Bølgen», som nærmer seg et tilskuertall på 800.000.

På kino snart? Ferske filmanmeldelser her

Flere nyheter på Rampelys

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder