Morsom og manisk Sherlock

«Sherlock Holmes»

Sherlock Homes som mentalt ustabil action-helt? Sherlock-puristene vil ergre seg, mange vil ha det moro.

  • Jon Selås

4 av 6

HANDLER OM: Sherlock Holmes dødsfiende er offisielt hengt og død, etter en serie grufulle ritualmord. Når han dukker opp igjen med planer om å overta all makt i verden - etter først å ha utryddet hele den britiske politiske eliten - da er det tid for Sherlock, sammen med sin gode og fornuftige venn Dr. Watson, da er det på tide å skride til verket igjen.

DOM: Guy Richie/Robert Downey jr.s Sherlock Holmes er alt annet enn den sindige, fiolinspillende, opiumsrøykende drømmeren vi har vært vant til i gode 120 år.

Nå handler det om en manisk/depressiv actionhelt, som har det like mye i nevene som i nervene som i hodet. Han er en sleip, rappkjefta drittsekk, småskårent sjalu, rått sjarmerende og hundre prosent lisfarlig.

Vi snakker om den totale make-over av Sir Arthur Conan Doyles evige og grunnleggende detektiv. Og resultatet er blitt en svært underholdende, dyrt og møkkete billedlagt, samt akkurat passe fiffig story. Som nok er i stand til å legge en klassisk Sherlock-fantast stiv og kald på obduksjonsbenken. Men vil glede adskillig flere som pur, sterkt billedlagt og energisk underholdning.

Jeg lar meg ikke forarge; selv en victoriansk/edvardiansk oppdager fra 1887 kan ha godt av noen runder dask for å bli kvitt duften av møllkuler og emmen pipetobakk.

Det eneste virkelige problemet er at smartnessen og kjappheten går utover historiens tyngde; dette er ikke stort annet enn Iron Man møter «Snatch» møter Charles Dickens møter Conan Doyle. Litt av hvert, og litt for lett.

Men moro? Jøss, da!

JON SELÅS

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder