Aktuell i film med bare kvinner i hovedrollene

PREMIEREKLAR: Henriette Steenstrup presenterte filmen Som du ser meg i Haugesund i dag. I morgen skal hun på TV2s høstlansering i Bergen. Foto: Øystein David Johansen Foto: Øystein David Johansen

Henriette Steenstrup: - Herregud, nå har jeg vært mye gravid i offentligheten!

HAUGESUND (VG) Skuespilleren har fått enda en dokumentasjon på sin andre graviditet for historiebøkene. Denne gang på film.

Artikkelen er over syv år gammel

«Som du ser meg» heter skuespillerens nye film, og som med TV-serien «Nårje» og i «Torsdag Kveld fra Nydalen» gjorde hun jobben mens hun ventet sitt andre barn.

- Ja, herregud nå har jeg vært mye gravid, over lang tid i offentligheten! Rollen her var ikke skrevet slik, men vi tok det med og skrev det inn.

- Når du har så mye dokumentert av deg som gravid, kommer du til å vise det til barna når de blir større?

- Ja, denne filmen har jeg veldig lyst til at barna skal se når de vokser opp. Men det kan vel hende at han minste ikke skal se musikkvideoen med Atle Pettersen! Nå har han i hvert fall fått dokumentert sitt tidlige liv.

«Ja, så du var gravid, ja!» får Steenstrups karakter høre i filmen, og «Som du ser meg» tar for seg mye av hva som sies i underteksten når folk kommuniserer.

- Folk sier ting som liksom er hyggelig, som man ikke blir glad av! Det er så mange agendaer, så mange understrømmer i det vi sier til hverandre. Alle prøver å være hyggelige og høflige, samtidig har man viljer og ønsker som gjerne tyter ut under høfligheten, forteller Steenstrup om filmen. Hun synes manuset var så knakende godt at hun ville takket ja til hvilken som helst rolle i filmen.

- Alt er skuespillermateriale. «Samma for meg» tenkte jeg.

Mangelen på sterke kvinneroller i norsk film har vært en debatt som har gått i flere runder de siste årene. I «Som du ser meg» er det utelukkende kvinner i hovedrollene.

STERKT KVINNELAG: Regissør Dag Johan Haugerud i midten, omkranset av skuespillerne, fra venstre: Anne Marit Jacobsen, Ragnhild Hilt, Henriette Steenstrup, Trine Wiggen, Andrea Bræin Hovig. Foto: Jon Selås

- Av og til når jeg leser dameroller i filmmanus tenker jeg at det er skrevet for at hovedpersonen skal bli forelsket i henne. så er hun en variant av «den norske drømmekvinnen». Man forstår dem liksom ikke, de har ikke egen «drive», sier Steenstrup og fortsetter.

- Jeg føler egentlig ikke at «Som du ser meg» er en «damefilm» som sådan, men det er en film om mennesker du ikke ser så ofte på film - folk med vanlige jobber og liv. Du kunne kjent dem, de jager ingen gal morder, de er - her og nå. Og så er det deilig å se en film med en generasjon man ikke så ofte ser i norsk film.

«Som du ser meg» blir anmeldt i VG i morgen og får kinopremiere 12. september.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder