Norsk BDSM-leder tar avstand fra «Fifty Shades»

Leder for det norske BDSM-miljøet mener «Fifty Shades of
Grey» skildrer et usunt seksuelt forhold. – Christian Grey er et dårlig forbilde for miljøet, sier norsk SMil-leder.

  • Jennifer Bråthen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Fredag i forrige uke oppfordret flere internasjonale organisasjoner til boikott av «Fifty Shades of Grey». De ville få kinopublikum til å bruke penger på organisasjoner mot kvinnevold fremfor kinobilletter, og spredte sitt budskap via en Facebook-gruppe. Nå får organisasjonene støtte av lederen for det norske BDSM-miljøet som går under navnet SMil Norge (BDSM står for Bondage and Discipline, Dominance and Submission, Sadism and Masochism).

Lederen, som av yrkesmessige årsaker bruker Ivan Mollheim som pseudonym, mener bøkene setter miljøet i dårlig lys, fordi bøkene og trolig filmen skildrer et usunt seksuelt forhold. Han mener BDSM fremstilles på en svært problematisk måte.

– Christian Grey er på ingen måte noe forbilde for dem som har dominante og/eller sadistiske begjær. Han opptrer kontrollerende, har svært dårlige antenner for partnerens behov og grenser, og bruker usikre metoder. Ingen ansvarlig SM-er ville opptrådt overfor en uerfaren partner på den måten Grey gjør overfor Anastasia Steele. At det går bra på et vis i bøkene, skyldes at det er fantasi, ikke realitet, sier han e-post til VG.

Han får støtte av psykolog Peder Kjøs.

– Det er i høyeste grad et usunt forhold, og heldigvis ikke realistisk. Dette er fantasi. Det å bli eid, dominert og til og med misbrukt er en vanlig og utbredt fantasi. Det er ikke noe galt i å ha slike fantasier, eller å prøve ut med en partner, men det er ingen som liker å bli misbrukt og dominert på ordentlig, sier han.

I Norge har filmen fått 15 års aldersgrense. Kjøs er imidlertid ikke bekymret for at et ungt publikum ikke skal kunne skille mellom fantasi og virkelighet.

– Det er viktig at ungdom skjønner at dette kun er fantasi, og det gjør heldigvis de fleste. Jeg er ikke bekymret for dette. Man skal være rimelig ute for å tenke at dette er et greit parforhold. De fleste ungdommene behersker mediekodene godt i dag, og skiller greit mellom fantasi og virkelighet.

Åpner dører

Mollheim reagerer sterkt på at E.L. James' boksuksess i stor grad fremstiller BDSM-begjær som et resultat av psykologiske traumer, og at lystene går over eller dempes kraftig om man får kjærlighet.

– I virkeligheten er det ingen vitenskapelige studier som påviser noen sammenheng mellom interesse for BDSM og psykiske problemer. I studier av BDSM-ere har det vist seg at de har samme psykiske helse i snitt som alle andre i befolkningen, sier han.

Lederen synes imidlertid det er fint at bøkene har åpnet døren for at flere kan utforske ukjente sider ved sin seksualitet. Han håper likevel publikum tar trilogien og filmen med en klype salt.

BOIKOTT: Den internasjonale kampanjen «50 dollar not 50 shades» oppfordrer ivrige kinogjengerne til å boikotte filmen og heller donere 50 dollar, snaue 400 kroner, til et veldedig formål. Foto: United International Pictures Foto: ,

Uventet støtte

Den norske kampanjen «Stopp pornokulturen» oppfordrer også til boikott. Kampanjen ledes av Kvinnegruppa Ottar. Fredag 13. februar arrangerer de demonstrasjon mot storfilmen i forbindelse med premieren i både Stavanger og Oslo. Gruppen får støtte av SMil Norge.

– Å gi pengestøtte til sentre for overgrepsofre er helt klart en oppfordring vi i SMil Norge kan stille oss hundre prosent bak – bare ikke folk går rundt og tror at overgrep skyldes interesse for BDSM. Det er det ikke belegg for. Overgrep begås av overgripere, uavhengig av hva slags seksuell orientering de har, sier han.

Facebook- gruppen som ble startet av de internasjonale organisasjonene opplyser på sine sider at de kommer til å slette eller skjule innlegg på siden som inneholder argumenter vedrørende praktisering av BDSM.

«Disse argumentene distraherer vår kampanje der vi oppmuntre til boikott av «Fifty Shades», skriver gruppens administrator på Facebook.

VG har vært i kontakt med lederen i Kvinnegruppa Ottar, Ane Stø. Hun ønsker ikke å kommentere saken.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder