Livets og dødens drama

«Den grønne mil»

Regi: Frank Darabont. Med Tom Hanks, Michael Duncan, David Morse, Michael Jeter, Barry Pepper, Jeffrey DeMunn.Amerikansk. Drama - 15 år, egnet for voksne.

ARTIKKELEN ER OVER 19 ÅR GAMMEL

Filmen er basert på en historie av grøssermesteren Stephen King. Den river og sliter og engasjerer. Og man imponeres av en helt usedvanlig miks av harsk virkelighet og overnaturlig godhet.

En 108 år gammel mann på et sykehjem forteller historien - sin egen: Åstedet er en avdeling for dødsdømte fanger i depresjonstidens USA. Tom Hanks er den menneskelige leder av dødsavdelingen «The Green Mile».

En dag kommer en kolossal enfoldig kjempe, som skal dø for et grufullt dobbeltdrap. Til tross for sitt ytre: Mannen er en slags engel med helt uventede krefter inne i seg. Intet er som det ser ut til! Og dette er filmens dristige prosjekt: Å si noe om godhet, om respekt for liv, om valget mellom det gode og det onde - midt i ondskapens korridor; inn til henrettelsesrommet.

Jo da, det går en smule over stag her og der, filmskaperne fristes i overkant til effektmakeri i kortere sekvenser. Og menneskesynet er hverken norsk, sosialdemokratisk eller luthersk.

Men først og fremst: En glimrende historie!

JON SELÅS

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder