ULOVLIG KJÆRLIGHET: De to danserne Amalie (Lisa Teige) og Mikael (Fabian Svegaard Tapia) finner raskt tonen gjennom dansen i «Battle». Foto: Christine Stonegger, Nordisk Film

Filmanmeldelse «Battle»: Søtt kjærlighetsdrama låst i klisjeer

«Battle» bruker en velkjent oppskrift på et dansedrama vi har sett før.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

DRAMA

«Battle»

Norge. Tillatt for alle. Regi: Katarina Launing.

Med: Lisa Teige, Fabian Svegaard Tapia, Vebjørn Enger.

VG:s terninger viser 4 prikker

For alle som vokste opp med amerikanske hiphop-dramaer fra «Step up» på tidlig 2000-tallet, som i tiden etter har utviklet seg til en hel serie av romantiske filmer der hovedrollene slynger seg om hverandre og ender i en omfavnelse i filmens siste «Dance off», byr ikke selve historien i «Battle» på noe nytt.

Den er påfallende lik, bare satt i norske omgivelser.

Amalie, spilt av Lisa Teige, som først ble kjent i NRK-suksessen «Skam», er en ung, usikker vestkantjente som spise chiafrø til frokost og holder årlige sommerfester ved bassenget i pappas store funkishus.

les også

Beskrevet som «passe klisjéfylt» – fikk nesten 9,5 millioner i støtte

Hverdagen er fylt med evig jogging og dansetrening for å tilfredsstille den lite pedagogiske danselæreren på skolen. Den generiske vennegjengen hun omkranser seg med på Oslo vest går alle i samme klasse, og jentene trekkes mellom vennskap, prestasjonsjag og jakten på den ultimate gulroten – en plass ved en anerkjent danseskole i Amsterdam.

Når faren går konkurs og funkishuset må kausjoneres begynner den plettfrie overflaten dog å slå sprekker. Amalie og faren må flytte til Groruddalen, og hun kan plutselig se langt etter det private treningsrommet hun ønsket seg i kjelleren. I et desperat forsøk på å få trent til den viktige auditionen oppsøker Amalie den lokale fritidsklubben, der hun møter street-danseren Mikael (Fabian Svegaard Tapia).

Raskt trekkes hun mellom to kjærlighetsforhold og verdener som tilsynelatende ikke er forenlige – og må dermed finne ut hvor hun egentlig hører hjemme.

TO VERDENER: «Battle» byr på dans, drama og kjærlighet når Amalie møter streetdance-miljøet og danseren Mikael i Groruddalen. Foto: Jørgen Johansson, Nordisk Film

Filmen fungerer godt, og trekker oss inn i den unge usikkerheten som fyller tenårene når alt du kjente blir annerledes, men du fortsatt må bite tennene sammen for å komme dit du vil.

Teige gjør en god rolle, og har tydelig strukket seg som skuespiller siden rollen som Eva i «Skam». Det samme gjelder for hennes motpart Fabian Sveegard Tapia som debuterer i rollen som Mikael, og Vebjørn Enger, som spiller rollen som Amalies kjæreste Aksel.

Selv om filmen er et godt produsert ungdomsdrama, som bruker omgivelsene til å illustrere forskjellene mellom livet på Oslo vest og øst på en fin og detaljrik måte, er den likevel litt for klisjéfylt til å overbevise.

les også

«Skam»-skuespiller Lisa Teige (20) landet hovedrolle i spillefilm

Faren er overarbeidet og lite tilstedeværende, som mange finansfedre før ham, og kontrastene mellom Amalies venner og hiphop-miljøet hun møter på Østkanten er temmelig stereotypiske – til tider overfladiske.

I tillegg hadde filmen vunnet på å la kameraet stå stille, og la dansen utspille seg til det fulle. Danserne byr på flere visuelle godbiter som blir litt borte i hastig kameraføring.

Alt i alt er «Battle», basert på boken under samme navn av Maja Lunde, likevel et søtt og engasjerende ungdomsdrama preget av gode skuespillerprestasjoner og høyt spenningsnivå.

Hadde regissør Katarina Launing latt karakterenes dybde få komme tydeligere frem, ville hjertet trolig hamret litt hardere i publikums bryst i takt med dansen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder